Publicerat 2014-08-01 12:47.

Det är en del som ska stämma för att få lov att byta lägenhet med någon annan. Vi guidar dig genom processen!

Alla med ett löpande förstahandskontrakt kan byta lägenhet med ett godkännande av sin hyresvärd. Det går att byta bostadsrätt mot hyresrätt och hyresrätt mot hus. Det är även möjligt att utföra byten med fler än två parter. Skulle du dock byta utan tillåtelse finns det chans att du inte får ha kvar din bostad. 

Källa: Wikimedia Commons Bild: Eric Molina

Det första steget för ett byte av lägenhet är att lämna in en bytesansökan till vardera hyresvärd. Godkänner de båda hyresvärdarna bytet är nästa steg en överlåtelse. Det betyder att du antingen gör upp ett kontrakt med värden för den lägenheten du ska byta till eller får de båda hyresvärdarna att underteckna redan existerande hyresavtal för överlåtelse.

Skulle båda, eller en av hyresvärdarna, av någon anledning välja att inte godkänna bytet av lägenhet är det möjligt att kontakta Hyresnämnden för hjälp. Till Hyresnämnden gör du då en ansökan om tillstånd som i sin tur kan ge tillstånd för bytet om den ansökande har:

  1. Beaktansvärda skäl
  2. Om bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden
  3. Inga andra särskild skäl talar emot bytet


Beaktansvärda skäl

Ett beaktansvärt skäl kan vara att du är i behov av en större lägenhet på grund av utökning i familjen, att du behöver mindre boyta efter en separation, att du önskar en billigare månadshyra, att byteslägenheten är belägen närmare din arbetsplats eller att du fått arbete utanför kommunen.

Påtaglig olägenhet

En påtaglig olägenhet är till exempel om den nya hyresgästen inte kan betala månadshyran eller inte kan sköta sig.

Särskilda skäl

Ett särskilt skäl som talar emot ett byte av lägenhet kan vara om någon av parterna kräver pengar för bytet, så kallad otillåten ersättning.


Det är inte möjligt att byta lägenhet om:

  • hyresgästen hyr i andra hand
  • hyresgästen hyr en del av någon annans bostad
  • hyresgästen hyr ett enfamiljshus tillfälligt
  • hyresgästen hyr lägenhet i tvåfamiljshus
  • hyresgästen hyr en bostadsrätt (andrahand)
  • hyresgästen hyrt möblerat rum kortare än nio månader i följd
  • hyresgästen hyrt en lägenhet för fritidsändamål kortare än nio månader i följd

För att ett byte ska gå igenom krävs det att alla parters hyresvärdar ger tillåtelse eller att det finns ett tillstånd från Hyresnämnden. När tillstånd för byte är klart kan bytet av lägenheterna ske direkt.