Publicerat 2015-11-06 10:39.

Så få som tre av tio svenska bostadsägare tror att ett amorteringskrav kommer att införas. Det visar en undersökning från Mäklarhuset.

Källa: Bild: MK - Lägenhet.se

Endast trettio procent av landets bostadsägare tror på ett förverkligande av amorteringskravet. Trots det påverkas hushållens planer på flytt - sjutton procent menar att amorteringskravet påverkar hushållets flyttplaner. Av undersökningen framkommer även att nitton procent menar att ett amorteringskrav skulle påverka privatekonomin betydligt.

- När förslaget kom i våras såg vi en omedelbar effekt på marknaden i form av en prisökning och att många ville snabba på sin bostadsaffär. Vi ser i vår undersökning att amorteringskravet fortsatt påverkar människors agerande, kommenterar Erik Wikander, VD Mäklarhuset, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger sjuttio procent att de är positiva till ett krav på amortering. En nästan lika stor andel menar dock att en rimlig belåningsgrad är högre än förslaget om 50 procent.

- Vi ser att hushållen inser vikten av amortering. Samtidigt ser vi att synen på vad som är en rimlig belåningsgrad varierar stor mellan hushållen. Det är viktigt att komma ihåg att hushållen har olika möjligheter och prioriteringar, säger Wikander.

Strax över hälften av landets bostadsägare tror att ett införande av amorteringskrav kommer leda till lägre priser på bostadsmarknaden, medan drygt tre av tio tror på oförändrade eller högre bostadspriser.