Publicerat 2014-10-02 13:02.

Allt färre bolånetagare väljer den kortaste räntebindningstiden, men andelen är dock fortfarande stor. Det rapporterar SBAB.

Källa: Bild: Madelene Kristensson

Under september månad valde allt färre av de nya bolånetagarna den kortaste räntebindningstiden på tre månader. Det är en nedgång med fem procent från augusti samt sju procent från juli. Dock är andelen fortfarande mycket hög - hela 71 procent. Samtidigt har de långa boräntorna tappat avsevärt bland nya bolånetagare och har nått en rekordlåg nivå under sommaren.

Andelen som valde ett till fyra års räntebindningstider under september har ökat med fem procent och når i dag 27 procent. Räntebindningstider på fem år eller längre förblir oförändrad på två procent. Populärast har räntebindningstiden på tre år varit, då den fördubblats och i nuläget utgör drygt nio procent.

Bundna boräntor har under september fått sig ett uppsving, som följd av räntenedgången den senaste tiden.

- En ökad efterfrågan på längre bindningstider får anses som en rimlig reaktion på att Riksbanken förmodligen har sänkt räntan för sista gången, vilket innebär små möjligheter till ytterligare nedgång i korta räntor samtidigt som räntenivåerna för bolån med långa bindningstider är rekordlåga, säger SBABs chefsekonom Tor Borg i ett pressmeddelande.

I och med att allt fler valde att binda sin bolåneränta under september, når den genomsnittliga räntebindningstiden över tio månader på första gången på ett år.

- Bolånetagarna har från en låg nivå börjat glida över till att välja längre bindningstider, möjligen har vi under sommaren sett botten för denna gång. Det innebär i så fall att hushållen också blir lite mindre känsliga för svängningar i räntan framöver, säger Tor Borg.


NYUTLÅNING BOLÅNETAGARE, BINDNINGSTIDER I PROCENT

Bindningstidjuli 2014augusti 2014september 2014
3 månader787671
1-4 år202227
5-10 år222
Totalt100100100