Publicerat 2014-09-16 09:26.

En stor del av svenskarna har bytt bostad över sex gånger i sitt liv, medan endast två procent aldrig har flyttat. Det visar en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

Källa: Bild: Svensk Fastighetsförmedling (CC BY-SA 3.0)

Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer visar att svenskarna gillar att flytta. 36 procent av befolkningen har flyttat mellan sex till tio gånger i sitt liv och 15 procent har bytt bostad fler än tio gånger. Endast två procent säger att de aldrig har flyttat.

Kvinnor flyttar mer än männen; 39 procent av kvinnorna har flyttat mellan sex till tio gånger i jämförelse med 33 procent hos männen. Flest flyttar boende inom Skåne, Halland och Blekinge, där 19 procent har flyttat fler än tio gånger.

Lika många säger sig ha en längsta flyttsträcka på två till fem mil som de som flyttat längre än 70 mil - 20 procent. Personer som valt att flytta till Stockholm är de som flyttat allra längst, där 26 procent har en flyttsträcka på över 70 mil.

När svenskarna får frågan om vad som är bäst med att flytta svarar 41 procent "en nystart i tillvaron" och 40 procent "större eller mindre boyta". Så få som tre procent menar att det bästa med flytten är att få nya grannar.När kvinnorna får välja vad som är mest välgörande med ett bostadsbyte är chansen att få rensa bland tillhörigheterna nummer ett med 44 procent, 32 procent av männen anser samma sak.

- Det finns många anledningar bakom en flytt och nästan alltid en koppling till att något viktigt händer i personens liv. Man ska kanske studera på annan ort, få barn, byta jobb, skilja sig, eller så kanske man helt plötsligt bor för stort när barnen flyttat hemifrån. Hur dramatisk bakgrunden till flytten än är, verkar man efteråt ändå se den som något positivt, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

- Som fastighetsmäklare är em stor del av charmen med jobbet just att man får vara en del i kundernas kanske största förändring i livet. En ny bostad medför oftast även nytt område, nya grannar och nytt socialt umgänge. Dessa komponenter ger bra förutsättningar för att få den nystart i tillvaron man ibland behöver, fortsätter Dan Sjöholm.