Publicerat 2014-09-17 10:51.

Hälften av befolkningen i Stockholm, Göteborg och Malmö vill flytta till en ny bostad. Dock hindrar bostadsbristen och höga priser från flytt. Det visar en ny undersökning utförd på uppdrag av NCC.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Lisa Risager

50 procent av Sveriges storstadsbor har funderingar på att flytta, varav 40 procent då helst flyttar inom närområdet och 33,3 procent inom samma region. Så många som 65 procent anser dock att bristen på bostäder i rätt prisnivå är stor och utbudet mycket eller ganska dåligt. 

- Många vill flytta, inte bara unga och de som hyr i andra hand, utan även äldre och de som har ett hyreskontrakt eller egen bostad. Men flera av de tillfrågade säger att tillgången på bostäder är för liten och att det är för dyrt. NCC och byggbranschen kan bidra till att öka rörligheten och konkurrensen genom att bygga ännu fler och prisvärda bostäder, säger NCC:s VD Peter Wågström i ett pressmeddelande.

Främst är det de som sitter på ett hyreskontrakt som önskar att flytta, där 55 procent vill skaffa annan bostad. Av de som äger en bostadsrätt vill 45 procent byta bostad. Ungdomar är mest benägna att flytta, där 64 procent har funderingar på att göra ett bostadsbyte. Även de i äldre åldrar funderar på flytt. Över hälften av landets 26-45 åringar och drygt 40 procent av 46-65 åringar kan tänka sig flytta.

De höga priserna på bostäder i dag hindrar många från att flytta. Det gäller antingen att man inte har pengar till ett lån eller inte kan betala mer i månaden. Samtidigt tror 70 procent att reavinstskatten hindrar människor från att flytta.