Publicerat 2014-05-23 11:41.

Alla som bor i en hyresrätt har enligt hyreslagen rätt till ett förrådsutrymme. Ett förråd är ett krav för att en hyreslägenhet ska uppnå lägsta acceptabla standard. Har du ett förråd? Inte? Då har du rätt att begära det av din hyresvärd eller hyresnämnden.


Rätten till förråd

Att hyresvärdar utnyttjar bostadshusets förrådsutrymmen till annat och att förråd saknas helt är inga nyheter. Vad många hyresgäster dock missar är rättigheten till ett förråd som står skriven i hyreslagen. Har man ett förråd är det extra utrymmet inräknat i månadshyran - står man utan förråd kan man därför kräva ett förrådsutrymme eller en reducering av hyran. Storleken på förrådet är beroende av vilken typ av fastighet man bor i. Nyare bostadshus har förråd där storleken räknas ut genom antalet personer som kan tänkas komma att bo i lägenheten, 1 kvadratmeter per person. Max antal kvadratmeter är dock 6. För ett äldre bostadshus gäller de byggregler som rådde när huset uppfördes. Har man klädkammare i lägenheten kan dessa  klassas som förråd.

Om hyresvärden vägrar

Skulle hyresvärden gå in i en hyresgästs förråd och rensa utrymmet utan samtycke är det dags att kontakta polisen. Oavsett om förrådet är låst eller ej klassas det som en brottslig handling. Möter inte hyresvärden kraven om förråd och vägrar tillse lagen efter förfrågan är nästa steg Hyresnämnden. Försök dock alltid att lösa konflikten på tu man hand - det blir både enklare och mindre tidskrävande.