Publicerat 2015-05-21 09:01.

Regeringen och Alliansen ska vara ense om en förändring av lagen med syfte att införa ett amorteringskrav. Det skriver Dagens Industri.

Under onsdagen samlades representanter från både regering och allianspartierna för att föra en diskussion gällande hushållens mycket höga skuldsättning samt om vilka åtgärder som är nödvändiga efter att Finansinspektionen nyligen meddelat att amorteringskravet inte går igenom som tänkt.

Finansmarknadsminister Per Bolund berättar för Dagens Industri att fokus ligger på att fortsätta med amorteringskravet samt att Regeringen och Alliansen har enats om att genomföra ändringar av lagen för ett införande av kravet.

- Det är det spåret vi arbetar efter. Där kommer vi nu ta fram mer underlag så vi kan gå vidare med det, säger Bolund till tidningen.

Enligt ministern ska det handla om förändringar av sundhetsregeln (6 kap 4 § lagen 2004:297 om bank- och finansieringsarbete).

Det nya förslaget om amorteringskrav kommer med största sannolikhet se ut som Finansinspektionens förslag, med amortering ned till 50 procent av bostadsvärdet.

- Huvudspåret är att jobba vidare efter de principer man har tagit fram, som först Bankföreningen gick fram med och som sedan FI kom med. Men det är klart att vi kommer under den här processen analysera om det är några justeringar som skulle vara befogade, säger Per Bolund till DI och tillägger att ett amorteringskrav kan bli verklighet under 2016.

- En lagstiftning görs inte i en handvändning, så jag kan inte svara exakt när men vi jobbar så fort som möjligt med det.

Samtidigt berättar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson för tidningen att "Finansinspektionens väg är ett alternativ som det mycket väl kan landa i. Man kan också tänka sig mer flexibla instrument.

Det bekräftas även av Per Bolund att det inte finns några planer i dagsläget gällande en nedtrappning av ränteavdragen.

- Regeringen har inte haft några förslag på att trappa ned ränteavdraget förut heller, så det har inte funnits på bordet. Nu är det amorteringskravet vi kommer att jobba vidare med.

Regeringen och Alliansen kommer att samlas för ytterligare en diskussion innan sommaren.