Publicerat 2015-05-20 12:35.

Så många som två av tre har kollat upp värdet på bostäder i sitt närområde. Det framkommer av en undersökning från SBAB.

Källa: Bild: David Castor

Bland de som äger sin egen bostad har två av tre koll på hur högt grannarnas bostäder är värderade. Bostadsägare tenderar även att kolla upp vilka bostäder i närområdet som är till försäljning och slutpriser.

Det vanligaste sättet att kolla upp värdet på närliggande bostäder är via ett besök på Hemnet, där en omfattande del av landets bostäder som är till salu marknadsförs. Hela 57 procent av de som äger en bostads själva brukar kika in på Hemnet. Bland de som inte äger bostad anger 34 procent att de kollar upp bostäder till försäljning via sajten.

När det gäller slutpriser, är det vanligast att använda sig av bostadssajten Booli. Sajten besöks av 13 procent av bostadsägare för att kolla upp det slutgiltiga priset på en bostad, medan motsvarande siffra för de som inte äger bostad är 8 procent. Dessutom anger 2 procent av bostadsägarna och 3 procent av de utan egenägd bostad att de använder sig av kostnadsfria värderingar för att ta reda på priser.

Personer i åldersgruppen 20-29 har en större benägenhet än äldre generationer att använda sig av kostnadsfria värderingstjänster. Det trots att enbart 33 procent av den yngre åldersgruppen faktiskt äger sig egen bostad, medan motsvarande siffra för de i åldern 30-80 år är 70 procent. 3,5 procent av den yngre gruppen använder värderingstjänster medan endast 1,8 procent av den äldre åldersgruppen gör så.

- Den upphettade bostadsmarknaden med tvåsiffriga årliga prisökningar leder till ett stort allmänt intresse, framförallt bland de som är med på tåget. Bostadssektorn som sedan länge varit tätt sammanflätad med informationstekniken utvecklas snabbt och nya tjänster lanseras som möjliggör en kunskapsinsamling som tidigare var både kostsamt och omständlig. "Hemnet-beroende" får på så vis nya mer sofistikerade hjälpmedel som kan tillfredsställa ett allt "djupare missbruk", kommenterar Andreas Leifsson, analytiker hos SBAB, i ett pressmeddelande.

Äger bostadÄger ej bostad
Ja, jag håller koll på bostäder till salu (Hemnet mfl.)57 %34 %
Ja, jag håller koll på slutpriser (Booli mfl.)13 %8 %
Ja, jag gör kostnadsfria värderingar (Värdeguiden mfl.)2 %3 %
Nej, jag håller inte koll på bostäders priser35 %60 %