Publicerat 2014-06-27 15:33.

Nya Kämnärsrätten är namnet på bostadsområdet som kan komma att byggas i norra Lund. 1 500 moderna och energieffektiva bostäder för studenter är målet.

Projektet "Nya Kämnärsrätten" betyder en rivning av de nuvarande Fyrklöverhusen som står placerade på området Kämnärsrätten. Fyrklöverhusen är idag i stort behov av renovering och livslängden som studentboende börjar rinna ut. På området bor runt 700 studenter. Projektet betyder att husen kommer ersättas av 1 200 till 1 500 trendiga studentlägenheter med fokus på energieffektivitet. Samtidigt planeras en fastighet uppföras avsedd för förskola och lågstadieklasser F-3. AF Bostäder menar att deras projekt gör nytta både för andra Lundabor och inte bara studenter.

- Vi ser en fantastisk möjlighet här. Kostnaderna för underhåll och energiförbrukning i de här bostäderna är inte försvarbara. Kan vi dessutom nästan dubblera antalet bostäder och få in skolverksamhet i ett av Lunds hetaste områden så är fördelarna uppenbara, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder i ett pressmeddelande. 

I nuläget är en detaljplaneändring begärd av AF Bostäder. Godkänns ändringen drar projektet igång under 2017. Projektet behöver dock realiseras i delmoment med hänsyn till studenterna som bor i de gamla Fyrklöverhusen i dagsläget. Studenterna som kallar Fyrklöverhusen sitt hem idag behöver likvärdiga ersättningslägenheter innan projektstart kan ske. Nya Kämnärsrätten beräknas stå klart 2028.