Publicerat 2014-07-23 14:22.

Det är du som har ansvar för skötseln av din bostad. Här finner du flera tips om hur du håller ditt hem i bra skick.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Tim Collins (CC BY-SA 3.0)

GOLV

Genom att sopa och dammsuga ofta minskar du risken för repor och märken i ditt golv. Fäst möbeltassar på alla ben till dina möbler. När du ska möblera om tyngre möblemang, placera en matta under och skjut den framåt.

BÄNKSKIVOR

Använd absolut inte bänkskivan som skärbräda. Undvik också att ställa heta kastruller, grytor och pannor på din bänkskiva.

SPIS

Spara energi genom att använda kastruller och pannor med tjock botten, i samma storlek som spisplattan. Passa alltid på att få användning av eftervärmen från ugn och plattor. Ställ aldrig en kastrull med kallt innehåll på en varm spisplatta - det kan leda till att den spricker och du blir skyldig att betala skadan. Rengör spis och ugn ofta.

SPISFLÄKT

Rengör fläkten regelbundet då det här fastnar fett från matlagningen. Gör du inte rent den finns risk att det börjar brinna. Klicka här för att se hur du rengör din fläkt. Vill du byta ut din fläkt kan det krävas godkännande från bovärden då ett byte kan påverka husets ventilation.

KYL & FRYS

Håll alltid en temperatur i kylskåpet mellan 4-8 grader och i frysen minus 18-20. Har du en äldre frys som ej är självavfrostande, bör den frostas av regelbundet. Läs här om hur du frostar av din frys.

BALKONG

Håll det rent på balkongen. En nedskräpad balkong ökar risken för brand och lockar till sig fåglar. 

Källa: Svenska Bostäder