Publicerat 2014-07-03 11:30.

Fler jobb, mer tillväxt, höghastighetståg och 100 000 nya bostäder. Det är vad Alliansen ger löfte om med sin nya satsning "Sverigebygget".

Under gårdagen offentliggjordes Alliansens satsning "Sverigebygget". Satsningen ska skapa bättre förutsättningar för människor att bo och arbeta i hela landet samt stärka arbetet för en hållbar utveckling. Sverigebygget är en förlängning av Alliansregeringens tidigare arbete för att skapa nya jobb och fler bostäder. Målet är att 5 miljoner människor ska ha ett jobb 2020, vilket betyder 350 000 fler jobb än vad som finns idag. Det ska uppnås genom bygge av fler bostäder samt utveckling av infrastruktur och kollektivtrafik. För finansieringen ska staten, berörda kommuner, landsting, brukaravgifter och privata investerare stå, skriver Alliansen i sin rapport.

Sverigebygget innebär:

  • Bättre förutsättningar att jobba, bygga och bo i hela Sverige genom bland annat enklare regler för att korta planprocessen och öka tillgången på byggklar mark.
  • Stambanor för höghastighetståg som binder ihop Stockholm med Göteborg och Malmö samt regionerna däremellan.
  • Initiativ till samtal med Danmark om ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark
  • Förhandlingar om fler bostäder och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik i Stockholm, Göteborg och i Skåne, som bland annat innebär att förutsättningarna prövas för en finansieringslösning av ytterligare utbyggd tunnelbana i Stockholm samt av en östlig förbindelse som knyter samman trafikledsringen runt Stockholm. 
  • Prövning av förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige med ett betydande inslag av medfinansiering från näringsliv, kommuner och regioner.

På ett ungefär betyder det:

1. 100 000 nya bostäder

2. Offentliga och privata investeringar på över 400 miljarder kronor fram till 2035, varav:

  • 140 miljarder kronor på stambanorna
  • 70 miljarder kronor på infrastruktur och kollektivtrafik i storstäder
  • 200 miljarder kronor på bostäder

3. 13 000 nya byggnadsjobb per år fram till 2035

4. Långsiktigt stärkta förutsättningar för tillväxt, företagande och jobb

Alliansen skriver i sin rapport att nya bostäder kan börja produceras under 2018.