Publicerat 2018-05-24 07:54.

Det stora utbudet av golvdammsugare på marknaden i dag kan vara överväldigande. De många tillverkarna som finns producerar flera olika modeller och att hitta rätt i dammsugardjungeln kan vara knepigt.

Vi ger dig här ett antal bra saker att tänka på för att hitta dammsugaren som passar just ditt hem och dina behov.


1. Vikt & storlek
Har du trappor eller andra förhöjningar i ditt hem kan det bli tungt när det är dags att lyfta dammsugaren. Vill du dessutom att hela familjen ska kunna dammsuga kanske ett lättare alternativ passar er bättre. Bor du i en mindre lägenhet eller i ett enplanshus är vikten däremot inte lika väsentlig.

Betydligt viktigare är däremot storleken på dammsugaren - särskilt om du har en bostad med begränsad yta. Kom ihåg att den också ska ha en plats i hemmet då den inte används.

2. Manövrering & ergonomi

Välj en dammsugare som med enkelhet tar sig över mattor, trösklar och andra kanter som finns i ditt hem. Det är framförallt storleken på hjulen, antal hjul och huruvida hjulen kan snurra självständigt som påverkar dammsugarens rörlighet. Vi rekommenderar en dammsugare med fyra hjul som är oberoende av varandra. Självklart spelar även dammsugarens vikt in i hur enkel den är att manövrera.

Genom att köpa en dammsugare med reglerbart teleskoprör kan du anpassa längden efter dig själv. På så sätt kan du arbeta mer ergonomiskt. Teleskoprör är i dag det vanligaste alternativet på marknaden men även här finns det flera olika varianter. Ett rör med handtag samt ett slangfäste som kan rotera 360 grader gör dammsugningen betydligt bekvämare.

3. Munstycke & sugkraft
I regel gäller ju högre effekt ju bättre sugkraft.Men, designen på dammsugarens munstycke är också avgörande när det kommer till hur effektiv den faktiskt är. Ett munstycke som är väl tilltaget, har rundade hörn och som är utrustad med gummihjul är vanligtvis bättre på att suga upp smuts och damm än ett som är litet och kantigt.

När du väljer dammsugare är det också bra att kika på vilka extra munstycken som följer med. Det finns särskilda munstycken anpassade för bland annat möbler, trånga utrymmen och mindre ytor.

4. Extra egenskaper

De finns flera extra egenskaper som underlättar dammsugningen betydligt. De mest uppskattade är bland annat modeller med mätare som visar när dammpåsen och filtret behöver bytas, en lång slagg och reglerbar sugförmåga.


TOPP 5 DAMMSUGARE

1. Electrolux ESP72DB Silent Performer
En prisvärd dammsugare som är lätt att manövrera och som endast väger 5,5 kg. Electrolux ESP72DB Silent Performer gör jobbet på de allra flesta underlag och är mycket energisnål.

2. Philips Performer Expert FC8721

Philips Performer Expert FC8721 är en mindre dammsugare med stor sugkraft. Den 5 kg tunga dammsugaren är utrustad med AirFlowMax-teknik som ger lika bra dammupptagning vid ny påse som efter fyra veckor.

3. Electrolux UltraOne ZUOGREEN+
En miljövänlig och prisvärd dammsugare som dessutom är mycket tyst! Electrolux UltraOne ZUOGREEN+ har ett smidigt och bekvämt AeroPro Ergo-handtag som gör dammsugningen till en fröjd.

4. Electrolux EUO9GREN UltraOne

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är inte bara snygg utan också miljövänlig. Dammsugaren är tillverkad utav 70% återvunnen plast, är lätt att manövrera och är mycket tystgående.

5. Electrolux UltraSilencer™ ZEN Green
En miljövänlig dammsugare tillverkad av 55% återvunnen plast. Electrolux UltraSilencer™ ZEN Green är liten till storleken och har en ljudnivå på endast 58 dB.