Publicerat 2014-05-22 14:26.

Boverkets marknadsrapport för maj 2014 visar att bostadsbristen i Sverige är fortsatt akut. Flyttskatt, ökad befolkning och en stor efterfrågan är tre faktorer i varför läget ser ut som det gör idag. Boverket menar också att bostadsbristen beror till stor del på "ineffektivt utnyttjande av befintliga bostäder".

I proportion till befolkningen ser bostadsutbudet 2014 likadant ut som det gjorde under början av 1990-talet. För drygt 20 år sedan var det dock inget snack om bostadsbrist. Vad har då förändrats? Det faktum att hushållens inkomst har ökat avsevärt, räntorna är låga och att bolån växer allt snabbare är medverkande krafter som ökat efterfrågan på bostäder.

I dagens Sverige byggs det inte tillräckligt med nya bostadsrätter för att matcha efterfrågan, hushåll väljer att inte flytta på grund av de väldiga flyttskatterna, det är alldeles för dyrt att bygga eget och köerna till hyresrätter är orimliga. En del av problemet med bostadsbristen beror även på ett dåligt utnyttjande av de bostäder som redan existerar. För att kunna utnyttja landets bostäder optimalt krävs främst en förändring av Sveriges lagar och regler. Den höga reavinstskatten resulterar i att många inte vill sälja sin boning. Barnfamiljer bor kvar i trånga lägenheter och pensionärer i stora villor för att det helt enkelt blir för dyrt att flytta. Vill man rubba obalansen i bostadsmarknaden krävs det också en konkurrens i bostadsproduktionen - idag byggs det endast 30 000 lägenheter per år - en siffra som självklart behöver växa. Hur mycket fler bostäder som behöver produceras står dock i förhållande till hur effektivt det är möjligt att utnyttja de existerande bostäderna. 

Boverket konstaterar i sin marknadsrapport att "Vi har en dålig matchning mellan bostäder och behov. I takt med att bostadsefterfrågan ökar använder vi den befintliga bostadsstocken allt sämre vilket reducerar det verkliga bostadsutbudet".