Publicerat 2014-10-14 11:46.

Utbudet bostäder som hyrs ut i andra hand minskar under det tredje kvartalet i år. Det visar statistik framtagen av Blocket Bostad.

Källa: Blocket Bostad Bild: Sandra Birgersdotter (CC BY-SA 3.0)

Totalt hyrdes 17 400 bostäder ut i andra hand via Blocket Bostad under tredje kvartalet 2014. Vilket är en nedgång med fem procent jämförelse med motsvarande period under fjolåret. Sett till Sveriges större städer är det för andra kvartalet i rad som utbudet andrahandsboenden minskar i Göteborg och Malmö. I Stockholm fortsätter dock utbudet att öka. 

I Stockholm ökade utbudet med hela sju procent under årets tredje kvartal, i jämförelse med motsvarande period 2013. Totalt fanns närmare 3 000 annonser på Blocket Bostad gällande andrahandsuthyrning, varav 43 procent var hyreslägenheter. I Göteborg och Malmö redovisades ett minskat utbud under kvartalet, med 11 procent respektive 200 annonser. 

I genomsnitt ligger månadshyran för en andrahandsetta på 6 200 kronor och en bostadsrätt på 8 800 kronor i huvudstaden. Månadshyran har i snitt ökat med två procent, jämfört med årets andra kvartal och med hela elva procent från motsvarande period i fjol. Snitthyran för en etta är fyra procent dyrare i dag jämfört med för ett år sedan i Göteborg, i Malmö är månadshyran oförändrad.

- Bostadssituationen i Stockholm blir allt tuffare för de som varken har jobb eller ekonomi för en kontantinsats. Då återstår andrahandsmarknaden där den stigande hyran på många platser i kommunen till och med överstiger månadskostnaden för en äganderätt - dock utan samma trygghet eller chanser till avkastning, säger Robin Suwe, affärsområdeschef Blocket Bostad, i ett pressmeddelande.