Publicerat 2015-07-08 12:15.

Den genomsnittliga hyran för ett andrahandsboende ökar. Samtidigt blir utbudet allt mer knapert. Det visar en undersökning genomförd av Blocket.

Källa: Blocket Bostad Bild: Sandra Birgersdotter (CC BY-SA 3.0)

Mellan maj och juni månad annonserades det ut omkring 18 000 andrahandsboenden på Blocket. Det är en nedgång med 4,5 procent från motsvarande period förra året. I samma veva har den genomsnittliga hyran ökat med 11,0 procent och hyran för den genomsnittliga andrahandsettan uppgår i nuläget till 5 100 kronor i månaden.

I enbart Stockholm Stad annonserades 3 800 andrahandsboenden under perioden, vilket faktiskt är en ökning med 4,0 procent från andra kvartalet föregående år. Främst är det ettor och tvåor som bidragit till ökningen, vilket troligtvis är ett resultat av att en stor mängd studenter flyttar hem efter att terminen är över. Trots det ökade utbudet i huvudstaden blir hyrorna högre. Den genomsnittliga hyran har sedan andra kvartalet förra året ökat med så mycket som 12,0 procent och hyran för en etta ligger i snitt på rekordhöga 7 400 kronor per månad.

- Det är de mer exklusiva boendena som ökat i antal på marknaden och påverkar snittpriset, det vill säga fler dyrköpta bostadsrätter i populära stadsdelar såsom Kungsholmen, Vasastan och Östermalm, säger Linnéa Aguero, pressansvarig Blocket Bostad, i ett pressmeddelande.

Inom Göteborgs Stad har hyrorna på små lägenheter ökat med 6,0 procent sedan i fjol, samtidigt som utbudet minskat med omkring 300 boenden. Månadshyran för en genomsnittlig etta är i dag omkring 4 800 kronor. Utbudet har även minskat på andrahandsmarknaden i Malmö Stad, och det med 250 boenden. Kostnaden för en andrahandsetta i Malmö uppgår till 4 400 kronor per månad.

- Att marknaden för att sälja sin bostad har varit gynnsam den senaste tiden, i svallvågorna av hotande amorteringskrav, kan ha påverkat andrahandsmarknaden i Göteborg och Malmö negativt då man hellre säljer än att hyra ut. I Stockholm är incitamentet att hyra ut större då de högre priserna inte hämmat efterfrågan, konstaterar Aguero.