Publicerat 2015-05-29 09:52.

Nyhetsmagasinet Fokus publicerade i dagarna sin årliga "Bäst-Att-Bo-ranking". Stockholm kammar då hem den åtråvärda förstaplatsen.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Brorsson (CC BY-SA 3.0)

Tillsammans med Internationella Handelshögskolan i Jönköping har Fokus tagit fram en ranking över Sveriges mest attraktiva boplatser. Listan publiceras för tionde året i rad och i år är det huvudstaden Stockholm som placerar sig överst - och gör därmed en repris från i fjol.

Repris blev det även för Uppsala, Varberg och Kiruna, som alla än en gång tog hem förstaplatsen i sin respektive kategori: Stadskommun, Landsbygd och Glesbygd.

I den totala listan placerar sig Lund och Uppsala på en hedervärd delad andra plats. Jönköping och Varberg stod samtidigt för en imponerande klättring i rankingen från fjolåret - från 21:a till 8:e respektive 23:e till 11:e plats.

I botten hittas Högsby i Kalmar län, som faller från plats 281. Ett massivt fall i rankingen står Flen för, som går från plats 135 förra året till en 250:e plats i år. Fjolårets minst attraktivaste kommun Bräcke klättrar samtidigt sju placeringar till plats 283.

Bäst Att Bo-rankingen grundas på ett index med flertalet variabler. Det index som använts i år utvecklades under förra året och har resulterat i att en kommun inte lägre ses som en isolerad plats, utan kan även ha tillgång till fler faktorer även i närliggande kommuner.

- Det som finns i grannkommunen - och även i kommuner ännu längre bort - kan faktiskt vara tillgängligt i många fall. En flygplats eller ett universitet är faktorer som är tillgängliga för flera än bara den kommun de ligger i. Denna aspekt har vi justerat för i vissa där det är lämpligt, berättar Charlotta Melander, professor vid Handelshögskolan i Jönköping, för Fokus.

- Det är också viktigt att komma ihåg att vårt index måste fånga det som en relativt stor andel av befolkningen tycker är attraktivt. Detta innebär inte att alla tycker att Stockholm, Uppsala och Lund är Sveriges mest attraktiva platser att bo på, men tillräckligt många måste tycka det för att indexet ska vara trovärdigt.