Publicerat 2014-08-05 15:09.

Trägolv är ett tidlöst naturmaterial av trä som vi gärna använder i våra hus. Träet har en härlig förmåga att transformera sig med tiden och skapar ett naturligt och hemtrevligt utseende med spännande former och mönster.

Eftersom vi går på våra trägolv dagligen så skapas en del slitage och det är viktigt att man ror om sitt golv för att bevara dess fina kvalité och yta.

Har du ett parkettgolv i vardagsrummet kan du förstärka kvalitén och utseendet genom att slipa och behandla det med parkettlack.

Att slipa och lacka trägolvet i huset är inte alls så svårt som man kanske kan tro. Idag finns det många smidiga paketlösningar där man får med både verktyg och behandlingsmedel. 


Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar med att behandla ditt golv behöver du förbereda ytan som ska slipas och lackas.

Börja med att rengöra, dammsug hela golvet och rengör det från dammtussar och annat smuts. Är golvet fuktigt efter rengöringen bör du se till att det är helt torrt innan du går vidare till nästa steg.


Steg 2: Grundlackering

Innan du börjar slipa golvet så behöver det grundlackas. Detta behöver dock inte göras på golv som blivit behandlade tidigare men är det den första gången du behandlar ditt golv så ska du starta med en grundlackering.

När du gör en grundlackering ska du börja med att applicera det första lagret jämt. Dra rollern mot träets riktning när du applicerar. Använd inte för mycket tryck mot golvet.

När det första lagret är på plats är det dags att jämna ut lacken. Istället för att dra rollern mot träets riktning ska du istället dra dra den längst med träets riktning och utan att lägga på mer lack.

Försök att dra rollern mjukt när du jämnar ut lacken. Ta sedan nästa sektion och överlappa vått i vått tills hela golvet lackats.


Steg 3: Torkning

När grundlackeringen är genomförd behöver golvet torka ordentligt. På behållaren som lacker kommer i ska det stå rekommenderad torktid och den kan variera lite mellan olika produkter. En vanlig rekommenderad tid för torkning av grundlack brukar dock ligga på 2-3 timmar.


Steg 4: Slipning

När du ska slipa golvet kan du välja mellan olika typer av verktyg. Ett stort golv kan vara tidskrävande vilket brukar leda till att många väljer att anlita någon för att genomföra jobbet.

Det går dock att genomföra arbetet på egen hand med några smidiga verktyg. Ska du slipa på lack kan du använda dig av slippapper. Dessa finns i olika storlekar och är anpassade för lackerade ytor.

Använder du dig av ett slippapper så se till att du har rätt storlek som passar just din typ av golv.

Tänk på att inte slipa golvet allt för hårt. När slipningen är genomförd ska du dammsuga golvet och sedan torka av det med en mikrofibermopp.


Steg 5: Ny lackering

När slipningen är klar är det dags att lacka golvet igen. Detta moment ska alltid göras två gånger om det är första gången du behandlar ditt trägolv.

Se till att golvet är rent och applicera sedan ett nytt lager med golvlack på samma sätt som tidigare. Dra rollerna mot träets riktning och där efter längst med träets riktning.

Dela upp golvet i sektioner för att underlätta.


Steg 6: Granskning av arbete & väntetider

När du lagt det andra lagret med lack och detta torkat bör du granska det färdiga resultatet.

Vissa golv är gamla och slitna och kan behöva behandlas flera gånger. Oftast räcker det med 2 lager lack men hittar du ett område som är extra utsatt kan du behandla det fler gånger tills du uppnått önskat resultat.

Tänk på att golvet behöver vila efter genomförd behandling och du bör vänta cirka 8 timmar innan du går på golvet.

Vad gäller återställande av möbler i golvets rum så är ett dygn en rekommenderad tid att vänta innan man belastar golvet med tunga föremål. Detta kan dock variera mellan olika produkter så läs beskrivningen noga innan du genomför arbetet.

Det finns även flera olika typ underhållsolja samt återfettande golvsåpa som man kan behandla golvet med efter genomfört arbete. Hör med din lokala målar- eller byggvarubtik om du har speciella önskemål.