Publicerat 2015-05-13 11:09.

Än en gång kan Svensk Mäklarstatistik rapportera om prisökningar på den svenska bostadsmarknaden.

Sveriges bostadsmarknad är minst sagt het. Priset på bostadsrätter har under den senaste tremånadersperioden ökat med sex procent, samtidigt som villapriserna stigit med fem procent. Sett till årsbasis är prisuppgången för bostadsrätter och villor 13 respektive 12 procent. Även priserna på fritidshus har ökat de senaste året, och det med fem procent.

- Intresset för bostadsmarknaden har aldrig varit större än nu. Förra veckan hade Hemnet fler än 2,6 miljoner besökare. Det är en ny rekordnotering och 9 procent högre än samma period förra året, berättar Hemnets pressansvarige Staffan Tell i ett pressmeddelande.

Bostadsrättspriserna har ökat allra mest i Göteborg - både sett till de senaste tre månaderna och det senaste året. Den senaste tremånadersperioden jämfört med föregående period visar på en prisuppgång om 8 respektive 9 procent i Centrala Göteborg och Stor-Göteborg. På årsbasis är prisökningen +20 procent i Stor-Göteborg och hela +23 procent i innerstaden.

Villapriserna har däremot ökat mest i Stockholm de senaste tre månaderna, med +7 procent i Stor-Stockholm. För april månad i år jämfört med motsvarande månad i fjol noteras en prisökning om +16 procent.

Det genomsnittliga priset på en villa i april uppgick till 2 738 000 svenska kronor.

- Men prisvariationen är mycket stor bland landets kommuner. De tre senaste månaderna kostade genomsnittsvillan i Hällefors drygt 300 000 kronor medan medelvillan i Danderyd kostade 10,7 miljoner, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.