Publicerat 2014-05-15 14:29.

Svensk Mäklarstatistiks senaste månadsstatistik visar på en mindre uppgång av bostadspriserna i hela landet. Sveriges bostadsrätter ligger på plus minus noll medan villor stigit med 1 %. Bostadsrätter i centrala Göteborg och Stor-Stockholm går dock mot strömmen med en prissänkning i april. Vårens ringa utbud tyder på en större ökning, men så har fallet inte varit i april månad. Bostadspriserna fortsätter att stiga, men har den senaste tiden mojnat. 


I centrala Göteborg och Stor-Stockholm ser statistiken annorlunda ut än resten av landet. Här har bostadspriserna sjunkit i april månad, Göteborg med 2 % och Stockholm med 1 %. Stor-Stockholm och centrala Göteborgs bostadspriser har dock ökat under de senaste 12 månaderna: STHLM (+8%) och GBG (+5%). Prisökningarna i resten av landet är förhållandevis enhetliga. Priset per kvadratmeter skiljer sig märkbart orter emellan. Centrala Stockholm med 69 253 kr/kvm till centrala Malmö med 21 596 kr/kvm. Statistiken för villor indikerar en prisökning med 1 % under den senaste månaden, där medelpriserna i Stockholm samt Göteborg ligger på 4 452 000 SEK respektive 3 450 000 SEK. Totalt sett har bostadspriserna ökat med 8 % det senaste året. 

Svensk Mäklarstatistik lämnar varje månad rapport om bostadspriserna för landets bostadsrätter, villor och fritidshus. Statistikens siffror byggs på 4/5 av de bostadsaffärer som sker genom olika fastighetsmäklare.