Publicerat 2014-08-06 14:45.

Hundratusentals svenska hem är idag uselt ventilerade och den dåliga luften leder till att hälsoproblem uppstår. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Andrzej Otrebski (CC BY-SA 3.0)

De senaste åren har kvalitén på luften i våra svenska hem försämrats avsevärt. Idag klarar inte 50 procent av landets flerbostadshus och 78 procent av villorna kraven för luftomsättning. Anledningarna till den dåliga ventilationen är främst tre; allt fler har bytt ut sitt gamla värmesystem mot ett nytt - vilket har lett till att den primära ventilationen har påverkats negativt, underhållningen av anläggningen har misskötts samt att hushåll har bytt fönster och dörrar eller isolerat.

När luftkvalitén hos ett hem är dålig, kan det leda till fukt- och mögelskador på huset. Fukt- och mögelskador som i sin tur leder till hälsoproblem för hushållet. Idag lider 40 procent av Sveriges barn av astma eller energiproblem. Är ventilationen bra i din bostad är det möjligt att minska risken av hälsoproblem som till exempel astma med 50 procent. DN skriver att det finns flera fördelar med bra ventilation; risken att få astma och allergier reduceras, arbetseffektiviteten ökar, hälsan förbättras generellt och sjukfrånvaron minskar samt så sparas mer energi i hemmet.

- Det har visat sig att luftföroreningarna är mycket farligare än man trott, vilket kan ge cancer- och hjärtsjukdomar enligt Världshälsoorganisationen. Vi har aldrig haft så många produkter i våra hem som kan avge emissioner som idag, säger Svensk Ventilations VD Britta Permats till DN.

För att ta reda på om ditt hem har dålig ventilation och luft kan en mätning utföras. Annat som tyder på dålig luftkvalitet är kondens på fönstrets insida under vintern, luft uppfattas som instängd och tung, kondens på speglar håller i sig länge samt det finns mycket os i köket.

Önskar du förbättra din luftkvalité är det bra att vädra huset regelbundet, underhålla friskluftsventilerna samt avlägsna tätningslister på både fönster och dörr. Det mest effektiva alternativet när det kommer till att förbättra luftkvalitén är dock att montera ett nytt ventilationssystem.