Publicerat 2014-08-08 10:32.

Hur du gör trädgården till en vackrare plats? Fjärilar så klart! Här finner du flera tips om hur du lockar de färggranna djuren till din trädgård.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Charlesjsharp (CC BY-SA 3.0)

Tänk dig att en varm sommarkväll få slå dig ned bland blommor och blad och spana in livfulla, färgsprakande fjärilar. Det här är möjligt genom att plantera rätt växter och skapa en trivsam plats för våra bevingade vänner.

Fjärilarna kommer inte kunna stå emot om du fyller din trädgård med färgglada blommor och växter som avger en god doft och har mycket nektar. Beroende på hur stor din trädgård är finns det olika sätt att utforma den för att bäst locka fjärilar. På ett litet område är det bäst att satsa på några favoriter. Främst har fjärilarna en förkärlek till växter som buddleja och kaprifol. På ett större område kan man istället välja blommor och växter med höjdskillnad och lång blomningstid.

Genom att placera många blommor tätt inpå varandra, underlättar man för fjärilarna att hitta godsakerna. Plantera dessutom växterna i solljus, något som fjärilar älskar. Montera ett grundare fågelbad, där de kan svalka sig med vatten när temperaturen är hög.

Har du ingen trädgård går det utmärkt att locka fjärilar till din balkong. Balkongen bör dock vara fri från vind. Häng upp blomlådor eller plantera i krukor med växter som lavendel, mynta och timjan - och fjärilarna bör dyka upp.

Fjärilar är förtjusta i växter som fjärilblomma, röd rudbeckia, lavendel, temynta, timjan, kungsmynta, chokladblomma, isop, salvia, syren, praktröllika, kaprifol, kärleksört, syrenbuddleja och salvia.