Publicerat 2014-12-02 11:45.

1 av 3 svenskar har dålig koll på batterierna i sin brandvarnare. Det visar en ny undersökning från larm- och säkerhetsföretaget Verisure Securitas Direct (VSD).

I samband med 1 december, eller brandvarnardagen, har Verisure Securitas Direct genomfört en undersökning om brandsäkerhet. Hela 94 procent av den svenska befolkningen har brandvarnare installerade i sina hem, dock visar undersökningen samtidigt att 26 procent inte har bytt sina batterier de senaste elva månaderna. Dessutom är sju procent inte säkra på om de bytt batterier.

- Det är en allvarlig säkerhetsbrist som vi ser i undersökningen, och även ett vanligt problem att svenskar glömmer att byta batterier. Det ger en falsk känsla av säkerhet och kan leda till allvarliga konsekvenser. På de flesta brandvarnare bör man byta batterier var elfte till tolfte månad, säger Michael Peterson, säkerhetsinformatör på VSD, i ett pressmeddelande.

Av undersökningen kommer det även fram att 56 procent av den svenska befolkningen är oroliga för brand i hemmet. Vilket är en betydligt större andel än de som känner oro för inbrott - 16 procent, samt de som är oroliga för vattenskada - 15 procent. Svenskarna ansåg den största brandrisken vara elektroniska varor, där andelen uppgick till 37 procent. Därefter kom oro för brand av levande ljus med 21 procent och glömma att stänga av spisen med 13 procent.