Publicerat 2015-11-09 12:49.

Få är oroliga över sin egen boendesituation, visar en undersökning av SBAB. Många är dock oroliga över andras situation.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kintaiyo (CC BY-SA 3.0)

Hela 86 procent av de tillfrågade menar att de inte känner oro över sin boendesituation. Samtidigt menar många att de är oroliga för andras boendesituation. Främst är det yngre personer i åldersgruppen 20-29 år som uppger att de är oroliga. Andelen i åldersgruppen uppgår till 28 procent, medan motsvarande siffra för personer i åldern 56-80 år är så låg som 3 procent.

- Vår undersökning visar tydligt på ett samband mellan etablering på bostadsmarknaden och oro, ju längre du varit etablerad på bostadsmarknaden desto mindre oro känner du för din egen boendesituation, kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Även bland yngre personer är oron större för andras boendesituation än för sin egen. I åldersgruppen 20-29 år uppger mer än hälften känna oro för andra.

- Ju yngre du är desto större är sannolikheten att du känner någon som ännu inte hittat rätt på bostadsmarknaden och känner därför oro. Det är förvånande att inte fler äldre känner oro för någon annans boendesituation. Bostadsmarknaden lider av inlåsningsproblem med äldre som inte hittar ersättningsbostad till sin nuvarande. Det gör att vi trodde fler skulle vara oroliga, säger Wörmann.