Publicerat 2020-07-02 11:22.

Det är mycket att tänka på när det är dags att flytta hemifrån. Här har vi samlat fem tips för dig som är på gång att skaffa egen bostad.

Att flytta hemifrån innebär att man plötsligt behöver ha koll på en hel del saker som man tidigare inte har behövt tänka på. Man vad är egentligen viktigt att tänka på? Med vår checklista kan du få lite hjälp på traven!

1. Spara pengar först!

Det är svårt att säga hur exakt mycket pengar man behöver ha sparat undan när man flyttar hemifrån – men att ha ett sparande är oavsett viktigt! Fundera igenom vilka utgifter och inkomster du kommer att ha som boende i ett eget hem. Ett tips är att göra en budget, för att se hur du på bästa sätt får ihop din nya vardag.

2. Skaffa ett grundutbud

En bra idé kan vara att skaffa sig en bra grund i form av möbler och saker till ditt nya hem. Innan du är inflyttad kan det vara svårt att veta precis vad som kommer att behövas, men med grunderna på plats slipper du i alla fall att leva ur flyttkartonger den första tiden.

3. Missa inte försäkringar och abonnemang!

Det finns en rad olika tjänster som man gärna vill ha på plats så snart som möjligt när man flyttar till en ny bostad. Här är några av dem:

– Det första som kan vara bra att göra är att teckna en hemförsäkring, som innebär ett skydd både för dig och din bostad.

– Kolla elavtalet! Det är inte alltid som du har möjlighet att själv välja vilket elavtal som du ska ha – men om möjligheten finns är det ett bra tips att jämföra olika aktörer för att hitta det mest prisvärda alternativet. 

– Något annat som kan vara värt att kolla över är ditt mobilabonnemang. Att byta mobilabonnemang är visserligen inte direkt kopplat till att flytta hemifrån (om du inte exempelvis delar abonnemang med din familj vill säga), men det kan absolut vara en kostnad som du kan minska om du jämför abonnemang för att ett så billigt som möjligt. 

– Välj bredbandsleverantör! Detta valet är bland annat kopplat till ditt beslut kring mobilabonnemang – eftersom det har att göra med den datatrafik som du kommer att förbruka. Jämför de olika bredbandsleverantörerna för att se vad de kan erbjuda för olika typer av abonnemang.

4. Glöm inte adressändringen

När du flyttar är det viktigt att du blir folkbokförd på din nya adress. Adressändra kan du göra antingen direkt hos Skatteverket, eller via Adressändring. Om du väljer att göra din flyttanmälan hos Skatteverket behöver du inte betala någonting. Många väljer dock ändå att använda sig av Adressändrings tjänster då de även hjälper till med eftersändningen av din post.

5. Ha koll på ditt kontrakt

Det spelar ingen roll om du har köpt en stor villa eller hyr in dig i andra hand i en mindre hyresrätt – oavsett är det viktigt att ha ordning på alla papper som rör flytten och ditt nya boende.