Publicerat 2015-02-10 13:55.

Från och med nästa år ska den som byter adress anmäla ändringen direkt till Skatteverket. Flyttanmälan går då inte längre att göra via Svensk Adressändring. Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Källa: Bild: Skatteverket

Idag väljer närmare femtio procent av de som flyttar att adressändra till Skatteverket. Resterande anmäler istället sin flytt till Svensk Adressändring, något som blir omöjligt från och med 2016. Då går nämligen avtalet ut för gott. 

- Redan idag flyttanmäler många direkt hos Skatteverket. Att även ha tjänsten via Svensk Adressändring innebär en kostnad för skattebetalarna som vi inte längre tycker är motiverad, säger Sanela Sumic, projektledare vid Skatteverket, i pressmeddelandet.

Vid en flyttanmälan direkt till Skatteverket kommer den nya adressen att vidarebefordras till myndigheter och de som använder folkbokföringen som register. Dock kommer det inte gå att eftersända post via Skatteverket, utan den tjänsten står fortfarande Svensk Adressändring för.

- För framtiden ser vi att allt fler använder våra elektroniska tjänster som vi vill satsa på att utveckla ytterligare. Men att vi säger upp avtalet innebär inte att vi bannlyser papper. Det går var att ladda ned blanketten för anmälan av flytt från vår webbplats också och skicka in, för den som så önskar, berättar Sumic.

I fjol gjordes omkring en miljon flyttändringar.