Publicerat 2014-07-01 14:19.

Erik Olsson Fastighetsförmedling, WSP och Sveriges Byggindustrier har tillsammans kommit fram till ett förslag angående förändring av reavinstbeskattningen. Ett förslag som ska öka bostadsmarknadens rörlighet.


- Bostadsmarknaden idag fungerar inte tillfredsställande, dels byggs det för lite bostäder och dels är rörligheten alldeles för dålig. Det tar tid att öka bostadsbyggandet så därför måste vi också se till att använda de befintliga bostäderna bättre. Reavinstskatten är ett hinder för rörlighet inom det ägda beståndet, säger Sveriges Byggindustriers näringspolitiska chef Björn Wellhagen i ett pressmeddelande.

De medverkande parterna anser att det är dags att de negativa effekterna av reavinstskatterna uppmärksammas av landets politiker. Den av parterna publicerade rapporten visar att det faktiskt finns möjliga kostnadsneutrala lösningar för stat och bostadsägare.

Förslaget ser ut så här:

  • Begränsningen för uppskovsbeloppets storlek slopas helt
  • Upplösningen av uppskov baseras på hur stor andel av försäljningspriset som säljaren köper ny bostad för
  • Skatten på uppskovsbeloppet behålls, men betalas inte till staten förrän uppskovet löses upp
  • Skattesatsen på uppskovsbeloppet sätt så att den motsvarar statens kostnad för skattekrediten

- Förslaget som Erik Olssons Fastighetsförmedling, WSP och Sveriges Byggindustrier lägger fram nu skapar möjligheter framförallt för äldre att flytta till bostäder som passar dem bättre. Det ökar rörligheten på bostadsmarknaden så att bostadsbeståndet utnyttjas mer effektivt. Förslaget innebär en omfördelning av reavinstskatten över tid. Det är en lösning som är kostnadsneutral för staten utan att någon grupp favoriseras, säger WSP:s demograf Maria Pleiborn i pressmeddelandet.