Publicerat 2014-06-05 14:54.

En lummig, väldoftande balkong lockar många lägenhetsägare. Nu till sommaren är det speciellt ljuvligt med gröna blad och vackra blommor som pryder golv, tak och räcke. Det finns dock regler om vad och hur man får odla på balkongen i en hyres- och bostadsrätt. Lägenhet.se har råden som håller grannar och hyresvärd på god fot.

Det har blivit allt populärare att odla grönsaker, kryddor och blommor på sin egen balkong. Se dock upp med innan du planterar att kolla upp hyresvärdens regler för balkongodling. Det krävs ofta inte tillstånd för att plantera i krukor eller montera ett mindre vindskydd - men större arbeten kommer ofta behöva medgivande från värden. I majoriteten av alla bostads- och hyresrätter är det ej acceptabelt att sätta balkonglådor på räcket. Balkonglådor faller lätt ned på gatan eller underliggande balkong, vilket kan leda till olyckor. Häng istället blomlådorna på insidan av räcket och glöm inte att fästa dem ordentligt! 

När man sedan odlar ska man se till att det inte läcker något vatten ned till grannen eller faller löv och jord. Genom att placera krukorna på plast- eller metallfat skapar man en vattentät yta mot golvet. Detta skyddar även din egen balkong mot hemska fläckar. Tag reda på vad maxvikten är för just din balkong. Ska man odla en hel del kommer det också att väga en del - blöt jord är ingen lättviktare! Missköter man sin odling och balkong så att det stör grannar och omgivning kan hyresvärden kräva att du själv reparerar den.







Tips vid balkongodling

  • Åt vilket väderstreck ligger balkongen? Beroende på läget finns det olika växter som trivs bäst.
  • Är din balkong ofta utsatt för hård vind? Större delen av alla växter är känsliga för vind, så sätt upp ett vindskydd!
  • En växt behöver mycket plats att växa på - välj därför hellre en för stor än för liten kruka.
  • För att dina växter ska trivas exceptionellt rekommenderas att använda jord anpassad för respektive växtsort.
  • Utnyttja balkongen till max. Hyllor ger plats för fler plantor.
  • Soldyrkare till växter: Pelargon, Lavendel, Taklök, Silverek och Salvia.
  • Skuggälskare till växter: Fuschia, Begonia, Jättedaggkåpa och Lilja.