Publicerat 2014-07-02 10:22.

Bor du i hyresrätt är det högst rimligt att en hemförsäkring är tecknad. Hemförsäkringen agerar skyddsnät om olyckan skulle vara framme.

Det finns många fördelar med en hyresrätt. Du behöver ej binda något kapital i bostaden, i hyran ingår service och du behöver aldrig själv ansvara för reparationer. Vad som rekommenderas dock, är ett skydd mot eventuella olyckor som kan drabba dig själv och dina ägodelar. Det är inget krav på att försäkra bostad eller tomt om du bor i hyresrätt, till skillnad från boende i bostadsrätt och hus. Att teckna en hemförsäkring är förståndigt, även om du endast hyr i andra hand. 

Hemförsäkringen skyddar dina ägodelar vid stöld eller skada, genom ekonomisk ersättning. Dessutom ger försäkringen ett rätts-, ansvars- och överfallskydd samt i större delen av fallen ett reseskydd. Du kan även få ekonomiskt stöd när du hamnar i situationer som kräver juridisk hjälp. Ansvarsskyddet är till för din skull om du själv skulle orsaka skada på någon annans egendom, överfallsskyddet täcker kostnader för medicinsk vård och förlorad inkomst om du skulle bli överfallen.

Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din hemförsäkring i och vilket försäkringspaket du väljer varierar skyddet. Innan du tecknar försäkring kan det vara bra att jämföra flera bolag för att komma fram till vad som är bäst för just dig.

Överlag är dessa skydd inkluderade i en hemförsäkring:

Rättsskydd - ekonomiskt stöd vid anlitande av advokat

Allrisk, lösegendom - ersättning om dina ägodelar skadas vid oförutsedd händelse

Reseskydd - hjälp om något händer under din resa

Överfallsskydd - ersättning vid läkarvård och förlorad inkomst efter ett överfall