Publicerat 2015-10-14 11:34.

Budgivningarna på bostadsmarknaden i landets storstäder har tilltagit de senaste tre månaderna. Det rapporterar SBAB.

Fler än sex av tio fastighetsmäklare uppger att budgivningarna på bostadsmarknaden i landets storstäder ökat det senaste kvartalet. Priserna på bostadsrätter har under perioden bjudits upp med i genomsnitt 12 procent och på småhus med 11 procent. Det är en ökning med tre procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Samtidigt uppgav drygt tre av fyra mäklare att skillnaden mellan utgångspris och slutpris varit oförändrad under perioden och två procent menade att skillnaden minskat. 

- Obalansen mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaderna visar sig med tydlighet i att budgivningarna blir allt vildare och att slutpriserna hamnar allt längre från utgångspriserna, kommenterar Tor Borg, chefsekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Inom Stockholmsregionen har priserna på bostadsrätter bjudits upp med i snitt 15 procent under kvartalet, vilket motsvarar 450 000 kronor för en genomsnittlig lägenhet. För Malmö och Göteborg ligger skillnaden mellan utgångs- och slutpris på 150 000 respektive 300 000 kronor. 

Prisutvecklingen under budgivningar på småhusmarknaden har i Stockholm varit +14 procent, i Göteborg +11 procent och i Malmö +8 procent. Vilket i kronor motsvarar 700 000, 4000 000 respektive 250 000.

- Dagens bostadsmarknad ställer stora krav på de som söker bostad. Antalet potentiella köpare är många och affärerna går snabbt, ofta innan objektet varit ute på publik visning. Det gäller att bestämma sig snabbt och vara beredd att gå långt över utgångspriset. Hetsiga budgivningar kan resultera i att priset sticker i väg flera hundra tusen kronor, säger Tor Borg.