Publicerat 2014-07-07 11:19.

Ska du sälja ditt hus eller din lägenhet? Så här höjer du värdet på din bostad!

- Det viktigaste att renovera inför en försäljning är kök och badrum. De man kan tänka på då är att använda neutrala färger och att göra det rent, snyggt och fackmannamässigt. Man kan aldrig göra något som passar alla men vanliga färger som svart eller vitt tilltalar i alla fall många, säger Claudia Wörnmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset till DN.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Marcus Quigmire

Det går att höja värdet på din bostad oavsett budget och tid. Allt från mindre projekt till stora renoveringar kan hjälpa dig att få upp priset lagom till försäljning. Det kan vara allt från en ommålning av ett rum till en hel renovering av badrummet. Det är en utmärkt tid att renovera under sommarmånaderna då användning av kök och badrum inte behöver vara lika väsentligt. Att lägga tid på trädgården eller balkongen är också ett hett tips.

- Många glömmer bort yttermiljön. Det är husets förlängda hall. I trädgården kan man med relativt enkla medel skapa trivsel. Man kan till exempel bygga ett trädäck eller lägga tid på att inreda en uteplats, säger Claudia Wörnmann.

Rensa bland dina ägodelar och plocka undan överflödiga prydnader och möbler innan visning.

- Inför visning är det bra att inte ha ett övermöblerat hem. Den som kommer och tittar på bostaden måste kunna tänka sig in i hur det är att bo där, det bli lättare med luftigare möblering, menar hon.

Claudia Wörnmanns tips för att höja värdet på din bostad:

1. Se över husets uppvärmning. Värmekällan är en av de saker som påverkar värdet mest

2. Lägg om taket

3. Renovera badrummet. Se till att göra det fackmannamässigt och att du sparar intyget på det.

4. Renovera köket. Gärna i neutrala färger som passar många.

5. Satsa på yttermiljön. Skapa en trevlig trädgård/balkong genom att exempelvis plantera blommor eller att bygga ett trädäck.

6. Måla om. Har du en skrikig fondvägg eller ett rum du själv inte trivs i kan du passa på att måla om. Det är en åtgärd som varken tar mycket tid eller som kostar särskilt mycket, men som ändå gör stor skillnad.

7. Försök se din bostad med nya ögon. Det är lätt att bli hemmablind, försök se bostaden som en köpare och avsluta dna projekt efter det.

8. Var enhetlig. Om du bara orkar fixa till ett rum eller en del av bostaden kanske det är lika bra att låta allt vara. Satsa i stället på att sälja det som ett renoveringsobjekt med stora möjligheter för den händige. Då får du en helt annan målgrupp och behöver inte fixa något alls.

Källa: Dagens Nyheter