Publicerat 2014-05-22 15:28.

Att hyra lägenhet i andra hand är ett alternativ som många vänder sig till idag. Innan man skriver på det där andrahandskontraktet är det dock bra att veta vad som gäller! Lägenhet.se bjuder på några hjälpsamma råd inför den efterlängtande flytten. 

Visning och det första intrycket

När man väl har funnit en lägenhet och en villig uthyrare ska man se till att få komma på bostadsvisning. Bostadsvisningen behöver absolut inte vara lika grundlig som när man letar efter en bostadsrätt utan det räcker med en enklare visning, då man ändå kommer bo här på bestämd tid alternativt tillsvidare. Visningen ger också en chans att lära känna hyresvärden och hyresvärden dig - kom väl förbered med personuppgifter, inkomstsiffror och referenser för ett bra första intryck. Hyresvärden har rätt att ställa krav på inkomst samt skötsamhet och kan beställa kreditupplysning. 

Rimlig hyra

Det är viktigt att hyresvärden och lägenheten har godkänts för andrahandsuthyrning av sin hyresvärd eller bostadsföreningen. Önskar hyresvärden endast hyra ut ett rum inom bostaden krävs inget tillstånd. Kolla upp vad närliggande ekvivalenta lägenheter har för hyra för en uppfattning om vad som är rimligt att du som andrahandshyresgäst ska betala i månaden. Hyresrätter får inte hyras ut till ett högre pris än det som hyresvärden betalar. Undantaget är en 10-15 % ökning av hyran i månaden för ett värdefullt möblemang. Anser du som hyresgäst att hyran är alldeles för hög ska det anmälas till Hyresnämnden

Vem är ansvarig?

Personen som besitter förstahandskontraktet på hyresrätten eller som äger bostadsrätten är främst ansvarig för lägenheten. Det är hyresvärden som ansvarar för att inbetalning av månadshyran sker korrekt och att du som hyresgäst sköter dig. Hyresvärden kan antingen själv ha ansvar över sina hyresavier, för att sedan få hyran överförd från dig som hyresgäst, eller låta hyresgästen ansvara för avierna på egen hand. Lägenheten ska vara genomstädad vid bytet och självklart ska du som hyresgäst flyttstäda. När kontraktet är påskrivet och bytet är skett är det endast andrahandshyresgästen som har tillträde till lägenheten - inte hyresvärden. Kommer det finnas en nyckel i hyresvärdens ägo ska detta stå med i hyreskontraktet. Som hyresgäst har man som skyldighet att betala in hyra i tid, förvalta lägenheten och se till att besökare sköter sig.

Hyresavtalet

Det finns både muntliga och skriftliga hyresavtal, men ett skriftligt är alltid att rekommendera. Kolla över så att båda parter är överens om hyra, hyrestid, uppsägningstid samt andra viktiga villkor. För möjlighet att bryta hyresavtalet i förtid krävs en tilläggsbestämmelse i kontraktet som tillåter detta. Har hyresvärden bett om en deposition eller förskottshyra ska denna aldrig betalas innan hyreskontraktet är klart och påskrivet. Depositionen betalas sedan tillbaka vid utflyttning - be om kvitto för bevis på att deposition är betald.

När lägenheten är möblerad

Hyrs lägenheten ut med möblemang är det angeläget att skriva en inventarielista. Inventarielistan listar den egendom som finns inom bostaden som tillhör hyresvärden. Anteckna eventuella skador på både bostad och inventarier innan uthyrning för ett enklare byte vid utflyttning av andrahandshyresgästen. Du som hyresgäst ska skriva under listan innan inflyttning.