Publicerat 2014-06-03 08:35.

Årets hyresförhandlingar är nu avklarade och 1,1 miljoner svenska hushåll har sett en förändrad månadshyra under 2014. Den genomsnittliga höjningen i landet hamnade på 1,64 %, vilket motsvarar 84 kronor i månaden för en trerumslägenhet på 65 kvadratmeter. Sveriges hyresvärdar hade dock önskat att se en ännu högre höjning - men fick istället sänka sina krav med 1,4 miljarder kronor under förhandlingarna.

Över 7 månader. Så lång tid tog det att fastställa 2014:s nya hyror. De långdragna förhandlingarna sägs bero på att allt fler bostadsbolag kommer in sent med sina yrkanden, att det förs dialoger om nivåhöjningar och bakåtverkande. Detta leder till att det tas upp diskussioner om att flytta fram sista datumet. Precis som under tidigare år har även den nuvarande hyreslagen diskuterats flitigt. Lagen råder allmännyttiga bolag att "agera affärsmässigt" - en ordalydelse som tolkas olika av bostadsbolagen och Hyresgästföreningen. Det har även förts dialoger om det samhällsekonomiska läget med låga räntor. Förhandlarna menar att en inflation runt 0 % bör hämma hyrorna medan hyresvärdarna anser att majoriteten av de hus som uppfördes under 60- och 70-talen kräver stora, dyra renoveringar - och därmed förhöjda hyror. Hyresgästföreningen har drivit tuffa förhandlingar, då hyresvärdarnas sammanlagda yrkanden primärt låg 40 % högre. Istället har man fått sänka sina krav med 1,4 miljarder svenska kronor. Årets hyreshöjning ligger på 1,64 %, vilket motsvarar 84 kronor i månaden för en 65 kvadratmeter stor trerumslägenhet.

"Bostadsbolagens förväntningar har varit alltför höga"

- Erik Elmgren, förhandlingsansvarig Hyresgästföreningen

Nästa år förväntar sig Hyresgästföreningen lägre yrkanden. 

"Hyresbostadsmarknaden är en mycket lönsam bransch och de ekonomiska förutsättningarna att äga och förvalta hyresfastigheter har aldrig varit lönsammare"

- Erik Elmgren

Genomsnittlig höjning per region

Aros/Gävle: 1,85 %

Bäsk: 1,82 %

Mitt: 1,82 %

Norra Skåne: 1,54 %

Norrland: 1,81 %

Stockholm: 1,56 %

Sydost: 1,52 %

Södra Skåne: 1,45 %

Västra Sverige: 1,53 %

Siffrorna gäller allmännyttorna i respektive region

Källa: Hyresgästföreningen