Publicerat 2014-06-13 14:44.

Alla ni som äger en dator, surfplatta eller mobiltelefon där ute kan pusta ut! Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade idag sin dom angående TV-licens för ägare av dessa elektronikprylar - en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling innebär inte skyldighet att betala licensen.

Det har länge förts diskussioner om skyldighet att betala TV-licens för både dator, surfplatta och mobiltelefon med internetuppkoppling. Tidigare har Radiotjänst menat att de har skäl att ta ut avgift från alla som äger en dator, surfplatta eller mobil. Oavsett användningsområde. Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten har varit eniga med bolaget, men idag kom den slutgiltiga domen från HFD. Ägare av datorer, surfplattor och mobiltelefoner är från och med idag, 13 juni, inte avgiftspliktiga.

HFD:s formulering gällande domen lyder:

"En TV-mottagare enligt lagen är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av TV-program och att det är de som har en sådan TV-mottagare som ska betala avgift"

Datorer, surfplattor och mobiltelefoner med internetuppkoppling kan ta emot utsändningar av TV-program men är inte avsedda för det syftet. HFD bedömer att webbsändningar ej är en form av TV-utsändning, utan avgift ska enbart betalas för utsändningar som är tillgängliga "utan särskild begäran".

"Vi hade förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänst tolkning och tillämpning av lagen är korrekt" skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

De avgifter som betalats för dator, surfplatta eller mobiltelefon innan 13 juni 2014 kommer ej att återbetalas, då rättssystemet bestyrkte dem innan dagens beslut.