Publicerat 2015-10-06 08:49.

Konjunkturinstitutet varnar för ohållbara bostadspriser i Sverige. Det skriver SVT Nyheter och hänvisar till en färsk rapport.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Priserna på bostäder i Sverige har under det senaste decenniet fördubblats och Konjunkturinstitutet går nu för första gången någonsin ut med en varning om antågandet av en bostadsbubbla.

- Det finns en betydande risk att priserna är på en ohållbar nivå, berättar Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén för SVT.

Bara det senaste året har priserna stigit med drygt 15 procent i genomsnitt och det är inte längre möjligt att påstå att uppgången är ett resultat av högre inkomster, låga räntor och skattelättnader.

- Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år så kan det inte hålla på i all evighet, säger Dillén.

Det är första gången i den moderna historien som Konjunkturinstitutet går ut med en varning om att den svenska bostadsmarknaden kan krascha, skriver SVT.

- Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna.

Sedan tidigare har både internationella valutafonden och OECD gått ut med varningar om den svenska bostadsmarknaden och föreslår fler åtgärder för att hålla tillbaka skenande bostadspriser. Konjunkturinstitutet samtycker.

- Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, avslutar Dillén