Publicerat 2014-06-18 08:34.

Kompis- och kollektivboendet "KomBo" ska hjälpa till att lösa bostadsbristen i Stockholmsområdet. Kostnadseffektiva hyreslägenheter avsedda för ett modernt kollektivboende - kan det vara svaret?

Bostadsbristen måste lösas. Hur samhället ska gå till väga finns det dock många svar på. Idag produceras främst bostäder av lägre kvalitet och standard samt med allt mindre ytor för att kunna pressa priserna. KomBo väljer att gå en helt annan väg. Med kreativa lösningar ska det vara fullt möjligt att producera kostnadseffektiva bostäder utan att sänka kvalitet, standard eller tillgänglighet.


Kollektivboende allt mer attraktivt

De senaste åren har en ökning av kollektivboende skett. I och med att det idag har blivit allt lättare att låna och dela (bil, cykel, kläder) och att den rådande bostadsbristen är såpass påtaglig har kollektiv och delad ekonomi blivit ett attraktivt alternativ. Läs mer om delningsekonomi  här. På anmodan av Fastighetsägarna Stockholm har en undersökning genomförts angående stockholmares syn på kollektivboende. Det visar sig att 47 procent av stockholmarna i åldern 18-35 år önskar bo med andra personer idag eller kan tänka sig att göra det i framtiden. I själva verket är det endast 3 procent av dem som gör det. Utbudet av bostäder passande för kollektivboenden är alltså magert. KomBo ska skapa en bredare marknad! 


KomBo

KomBo är ett boende för alla som önskar leva i kollektiv - inte bara för studenter och unga vuxna. Fastigheterna kommer bestå av 3-, 4- och 5-rumslägenheter som är designade från första start att delas. Det ska vara enkelt att hyra en del av ett kollektiv hos KomBo. Här tecknar varje enskild hyresgäst ett avtal för sin egen del av lägenheten, vilket betyder att hyreskontraktet ej behöver stå på en person. 

Eftersom KomBo-lägenheterna från början utvecklas för att användas som kollektivboende kan de olika lösningarna maximeras. Det ligger fokus på de gemensamma ytorna som kök, matrum och vardagsrum för att skapa en social och trevlig miljö för ett bättre kollektiv samt på de privata delarna med väl ljudisolerade och låsbara sovrum. Det kommer finnas fler toaletter och duschrum, skafferier, kylskåp och frysar för att optimera kollektivboendet. 


Spara pengar med kollektivt

Delat boende leder till mer pengar i plånboken. En lägre hyra samt delad kostnad av TV, el, försäkring och bredband innebär besparingar. Idag uppskattar KomBo att hyran kan komma att ligga 200 - 500 kronor lägre per månad. Lägg till att i alla KomBo-lägenheter ingår grön el i hyran vilket även det ger en sänkning på 250 kronor per månad i jämförelse med eget boende. Ett kollektivboende med fyra personer minskar levnadskostnaderna med 1 000 kronor per månad konstaterar Konsumentverket - i ett KomBo-boende uppskattas sänkningen av levnadskostnaden bli 1 500 kronor per månad och person.


Det första KomBo-boendet

Järntorget och Utopia har tillsammans arbetat fram en plan om det första KomBo-projektet - i Sundbyberg. Tre moderna byggnader föreslås i ett bostadsområde i Stockholmsförorten. Lägenheterna kommer vara 105 kvadratmeter stora, vilket ger en yta på 26 kvadratmeter per person. Varje inneboende får ett sovrum som täcker 9 kvadratmeter och ett förråd. En balkong på 15 kvadratmeter per lägenhet finns att tillgå. Totalt sett kommer projektet skapa 25-28 lägenheter med plats för 100-112 hyresgäster.