Publicerat 2014-05-23 12:36.

År 2035 ska det vara färdigställt 10 000 nya lägenheter i området Frihamnen i centrala Göteborg. Hälften av lägenheterna blir bostadsrätter och den andra hälften hyresrätter. 2 500 av de nybyggda lägenheterna kommer dessutom bli billiga hyresrätter! Älvstrandsbolaget som står för bygget vill skapa bostäder för den normala Svensson-familjen och inte ytterligare en gräddhylla.


"Det är dags att politikerna säger ifrån"

Hyresrätter med låg hyra och utmärkt läge finns det inte gott om i dagens Sverige. Älvstrandsbolaget vill ändra på just detta och har beslutat att uppföra ett par tusen lägenheter med lägre hyra i Frihamnen, Göteborg. Fastighetsägarna håller dock inte med. Fastighetsägarnas VD Charlotte Andersson säger till Göteborgs Posten (GP) "hyran ska inte sättas av politiker. Särskilt inte när det verkar innebära att man helt frångår hyreslagstiftningen och den modell för hyressättning som finns i Göteborg". Andersson menar att hyran ska vara rimlig i proportion till standard, läge och förvaltningskvalitet. Älvstrandsbolagets ordförande Mattias Jonsson anser istället "det är hög tid att politikerna säger ifrån och är tydliga" skriver GP. Idag förs diskussionen om Frihamnsområdet inom kommunens stadsutvecklingsråd, där Fastighetsägarna är en del.

Låga hyror, jajamän

De 10 000 lägenheterna som ska byggas är med och formar ett nytt bostadsområde i Göteborg. Området beräknas stå helt klart år 2035, men redan 2021 ska lägenheter vara klara för inflyttning. Hälften av lägenheterna blir bostadsrätter och hälften hyresrätter. En del (1 250) av hyresrätterna kommer att ha fri hyressättning och en lika stor del kommer ligga på 1 850 kronor per år och kvadratmeter. Det lägenheterna som återstår kommer anpassas för hushåll med lägre inkomst. Lägenheterna kommer att ligga på 1 400 kronor per år och kvadratmeter samt 1 000 kronor per år och kvadratmeter. Priserna kommer att resultera i att en hyresrätt på 60 kvm får en månadshyra på 5 000 kronor. 


Kapa kostnaderna

Hur ska man då kunna erbjuda hyresrätter till en så låg hyra? Jo, genom att bland annat sänka standarden. Älvstrandsbolaget kommer den närmaste tiden att se över vad som är möjligt att förändra för ett billigare boende. Fastighetsägarnas VD är dock fortsatt kritisk skriver GP "att bygga lägenheter med en hyra på 1 000 kronor per kvadratmeter och år är omöjligt" påstår Charlotte Andersson. Ordföranden för Älvstrandsbolaget möter kritiken med ett leende "om det dyker upp hinder får vi lösa dem och försöka hitta nya vägar".