Publicerat 2014-09-10 11:33.

Blir det en rödgrön regering efter valet kommer bostadspriserna att sjunka. Är däremot Alliansen kvar blir det fortsatt uppgång. Det visar ny statistik från Bjurfors Bostadsbarometer.

Upp emot var och varannan boende i en storstad tror att bostadspriserna påverkas av valet, varav 55 procent menar att ett styre med Alliansen leder till ökande priser. Däremot tror 34 procent på lägre bostadspriser om de rödgröna bildar regering, i jämförelse med de fyra procent som tror bostadspriserna sjunker med en alliansregering.

Källa: Bild: Bjurfors (CC BY-SA 3.0)
Bjurfors VD Mats Ljung

- Valet kan få konsekvenser på bostadsmarknaden, som till stor del styrs av de disponibla inkomsterna, ränteläget och utbudet av bostäder. Förändras förutsättningarna för någon eller några av dessa faktorer påverkas också bostadsmarknaden, säger Bjurfors VD Mats Ljung i ett pressmeddelande.

Hela 39 procent tror att det blir sänkta bostadspriser om Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Miljöpartiet. Än fler menar att bostadspriserna sjunker om Socialdemokraterna bildar regering med Vänsterpartiet - 47 procent. Blir det efter valet en blocköverskridande regering tror 58 procent att priserna förblir densamma, medan 29 procent tror att de ökar.

- Många tror att priserna kommer att gå ned om de rödgröna bildar regering efter valet. Det kan förklaras av att de känner osäkerhet kring vad ett regeringsskifte innebär för bostadsmarknaden. De rödgröna partierna har framfört förslag som påverkar bostadspriserna nedåt, exempelvis ökade skatter för de med höga inkomster, ökad beskattning av banksektorn och en ny fastighetsskatt som framförallt Vänsterpartiet kräver, säger Mats Ljung.