Publicerat 2014-07-01 15:31.

Från och med idag ska det bli lättare att få tillstånd för uthyrning av sin bostadsrätt. Samtidigt får bostadsrättsföreningar rätt att ta ut avgift av bostadsrättshavaren som hyr ut.


Det krävs fortfarande tillstånd av bostadsrättsföreningen för att kunna hyra ut sin bostadsrätt i andrahand, dock har kraven sänkts för att gynna bostadsägaren. De tidigare kraven lyder att andrahandsuthyrning får ske vid "beaktansvärda skäl", idag är kravet att enbart ha "skäl" för uthyrningen. Den nya lagen gäller endast för boende i bostadsrätter, inte hyresrätter. 

- Syftet med lagändringen är att tillgängliggöra bostadsrätter som periodvis står tomma, då är det tänkt att man ska godta fler skäl än vad som gäller för hyresrätter. Exempelvis så bör tillfälliga uthyrningar i väntan på försäljning kunna godtas eller uthyrning under längre resa, säger Line Zandén, nationellt ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande. 

Dock är det inget krav att alla skäl ska godkännas av bostadsrättsföreningen.

- Föreningen behöver inte godta uthyrning i rent vinstsyfte, där bostadsrättshavaren aldrig tänker sig att flytta in i, eller tillbaka till, lägenheten. Ett annat exempel på skäl som troligtvis inte skulle godtas av hyresnämnden vid en prövning är så kallade semesteruthyrningar, där bostadsrätter fungerar som hotell under korta upplåtelseperioder, säger Line Zandén.

De eventuellt ökade kostnaderna som tillkommer för administrationsarbete ger föreningar rätt att begära en avgift på max 10 procent av ett grundbelopp under ett års tid. Denna summa är idag 4 440 kronor.

- För att en bostadsrättsförening ska kunna ta ut avgiften måste det skrivas in i bostadsrättsföreningen stadgar. Vi på Fastighetsägarna har ändrat i våra mönsterstadgar med hänsyn till lagändringarna, säger Line Zandén.