Publicerat 2015-01-21 14:38.

När "Accepterat Pris" infördes för fyra år sedan sågs genast en positiv effekt. Nu varnar bostadssajten Booli för att lockpriserna åter är tillbaka på kartan i Stockholm.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Oke (CC BY-SA 3.0)

För årets tredje vecka noteras en uppgång av slutpriset med i genomsnitt fjorton procent över det accepterade priset. I Stockholms kommun är det en av de högsta nivåerna sedan införandet av "accepterat pris". Booli konstaterar därmed att den riktlinje som priset utgör för bostadsköpare är uttjänad. 

Syftet med "Accepterat Pris" var att få bort så kallade lockpriser från marknaden och istället sätta ett pris som säljaren kunde godta som slutpris. Som följd av införandet under hösten 2011 steg utropspriserna avsevärt samtidigt som bostäderna låg ute till försäljning under en längre period. Det i sig ledde till den högst uppmätta andelen prissänkta annonser någonsin. 

Strax efter införandet av accepterat pris gick i genomsnitt slutpriserna aldrig över fem procent av annonspriset. 

2013 började det dock spricka i sömmarna. Under det andra halvåret ökade budgivningarna sakteliga och vid ankomsten av 2014 ökade de i en allt mer rask takt. I början av det nya året (2015) har de högsta nivåerna sedan fyra år tillbaka uppmätts. 

- Att lockpriserna är tillbaka är allvarligt. Lockpriser riskerar att hetsa köparna att betala mer för en bostad än de från början tänkt vilket leder till ännu högre priser på en redan högt värderad marknad. Dessutom blir det svårt för både köpare och säljare att skapa sig en uppfattning om prisläget om de bara tittar på vad som är till salu och inte på slutpriserna, säger Booli:s marknadsansvarig Josephine Linghammar i ett pressmeddelande. 

Skillnad accepterat pris och försäljningspris i Stockholms kommun

PeriodSnitt budgivningarAntal bortplockade annonserAndel objekt med insamlade budgivningar
Vecka 3 (2013)+6,5%64549%
Vecka 3 (2014)+10,4%59061%
Vecka 3 (2015)+14,7%72352%