Publicerat 2014-08-12 13:17.

Får du ingen värme från elementen? Då kan det vara så att luft har kommit in i systemet - här går vi igenom hur du luftar dina element.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Xavax (CC BY-SA 3.0)

Det kan vara aktuellt att lufta elementen efter sommaren, när dagarna börjar bli kyliga igen. Då element ofta står avstängda under sommarmånaderna är det inte ovanligt att det samlas luft i värmesystemet som behöver luftas ut. När ett element fungerar som det ska är den övre delen något varmare än den nedre. Skulle situationen vara omvänd är de dags att lufta elementet. Element kan dessutom börja låta när det har samlats luft. Du som bor högst upp i ett högre hus bör lufta regelbundet, då luften alltid stiger uppåt. 

Innan du drar igång rekommenderas att se över systemet så att det inte är något annat som orsakar värmeproblemet. Det kan till exempel handla om elementets vattenburna system. Kontrollera alla element i bostaden, är det endast ett som har luftfickor eller är alla drabbade? Ska du endast lufta ett element kan du göra det separat genom att öppna ventilen med en elementnyckel. En sådan nyckeln finns att köpa hos din lokala bygghandel. Innan du vrider om nyckeln är det bra att hålla en mugg, handduk eller liknande under öppningen, då vatten kan komma ut. Öppna ventilen försiktigt tills du märker att luft pyser ut - när det kommer vatten är det dags att stänga igen ventilen. Kommer det vatten direkt betyder det att det inte finns någon luft i systemet. Se till så att ventilen är tät men ej sitter åt för hårt.

Är det luft i alla element ska du istället börja med att stänga av cirkulationspumpen för ditt värmesystem. Gör sedan samma procedur som finns beskrivet ovan (lufta enskilt element). Efter du luftat ur elementen kan det krävas en påfyllning av vatten till värmesystemet. Se över tryckmätaren vid expansionskärlet, som bör vara 1 bar (genomsnittlig enplansvilla). Fyll på vatten genom att vrida på och stänga av påfyllningsventilen vid korrekt tryck. Avsluta med att åter dra igång cirkulationspumpen. 

Bor du i en bostad med flera våningar ska du alltid börja att lufta nedifrån och röra dig uppåt.

Källa: Svenska Bostäder, Bygga Hus