Publicerat 2015-07-17 08:56.

Om svenskarna fick välja sin granne är det Mark Levengood som är första alternativ. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Källa: Pressbild Bild: Stellan Herner

Mark Levengood är den mest eftertraktade grannen enligt svenskarna. Hela 26 procent uppger att de vill bo intill TV-personligheten. En större andel kvinnor än män önskar dock bo bredvid Levengood: 34 respektive 19 procent.

Den näst mest populära grannen är ingen mindre än HKH Kronprinsessan Victoria, som slår Kung Carl Gustaf på fingrarna med totalt 19 mot 9 procent. Tätt därefter följer hockeyesset Peter Forsberg, Ernst Kirchsteiger, Carina Berg och ABBA:s egna Benny Andersson.

Så många som 80 procent uppger att de är bekanta med sina grannar. Dock är skillnaden markant beroende på åldersgrupp: endast 46 procent av personerna under 29 år menar att de känner grannarna, medan motsvarande siffra hos de över 50 år är 91 procent. De mest omtyckta egenskaperna hos en granne är personer som hälsar och utlåning av diverse ting.

- Bra grannar är viktigt för att trivas. Många svarar också att de vill ha precis de grannar de har i dag, det är kul. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, kommenterar Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

MEST POPULÄRASTE GRANNEN: TOPP TIO

Mark Levengood26 %
Kronprinsessan Victoria19 %
Peter Forsberg18 %
Ernst Kirchsteiger18 %
Carina Berg18 %
Benny Andersson18 %
Måns Zelmerlöw17 %
Carolina Klüft16 %
André Pops16 %
Sanna Nielsen16 %