Publicerat 2014-06-13 11:10.

Igår lade de rödgröna partierna i Göteborg fram ett förslag om ett betydande bostadsbygge i staden. 7000 nya bostäder fram till 2021 då Göteborg firar jubileum ska byggas.

Förslaget lyder så att, utöver de 3 000 - 5 000 nya bostäder som ska byggas per år inom den närmsta tiden, ska ytterligare 7 000 uppföras. En jubileumssatsning som ska minska bostadsbristen i staden.

- Vi kan bygga ytterligare 7 000 bostäder och på allvar minska Göteborgs bostadsbrist, sa Ulf Kamne (MP), fastighetsnämndens ordförande, under gårdagens presskonferens.

Det är byggföretagen HSB, Semrén/Månsson, Wallenstam och den kommunala bostadskoncernen Framtiden som ligger bakom initiativet till "Jubileumssatsningen". Tillsammans ska en plan tas fram för bygget som förhoppningsvis godkänns. Det är områden som Arla-tomten i Kallebäck, Högsbo Skjutbana, Gunnlise och Amhult som omnämns i förslaget. Det kommer också fram att femtio procent av nybygget kommer vara hyresrätter. 

- Det är viktigt att många nya hyresrätter byggs så att även ekonomiskt svagare grupper kan få tillgång till bostäder, sa Mats Pilhelm (V) under presskonferensen.

Ändamålet är att under de kommande sju åren lägga ytterligare resurser och starta en organisation som ska utföra Jubileumssatsningen parallellt med den tidigare stadsplaneringen. För att klara sjuårsperioden ska bostäder byggas i nära anslutning till stor-Göteborg där det redan finns kollektivtrafik, väg, el, VA och kommunal service.