Publicerat 2017-12-11 14:38.

Precis lyckats knipa den där efterlängtade lägenheten? Här är inredningstipsen som optimerar ditt hem - och missarna du ska undvika!


1. Du vill ha allt - NU!

Bo in dig i lägenheten innan du köper den där soffan du bara måste ha eller hyllan som är högst upp på "trend-listan" just nu. Slår du till på allt på en och samma gång finns risk att du ångrar dig senare - och du har spenderat onödiga pengar. Välj i stället att leva ett tag i bostaden och lär känna den och dina behov.

Kanske passar en mindre soffa bättre, då du ändå alltid sitter runt matbordet? Den där hyllan du sett i alla inredningstidningar kanske inte längre är så snygg och du vill hellre ge plats för mer förvaring? På så sätt ger du dig själv tid att verkligen känna efter vad du behöver, samtidigt som du kanske hinner spara ihop en slant till dina kommande inköp.

2. Du köper allt från ett ställe

Att hemmen i IKEA-katalogen väcker habegär hos både Svenssons och inredningsnissar är föga överraskande. Men undvik att köpa ett helt möblemang från ett och samma varuhus. En bostad blir inte riktigt ett hem utan unika detaljer och personliga attribut.

Skapa i stället din egen personliga stil med en kombination av möbler från klassiska varuhus, kanske ett och annat loppisfynd samt den där gamla lampan du ärvt av mormor.

3. Du övermöblerar

Less is more! Ha som mål att det ska vara enkelt att ta sig fram i din lägenhet. En bordskant eller en fåtölj som alltid är i vägen skapar negativ energi i hemmet. Välj i stället att plocka bort det irriterande momentet, även fast det är en kär ägodel. Kanske kan du ta fram det igen vid en ommöblering eller flytt?

4. Du använder opassande möbler

I regel bör fler kvadratmetrar ha större möbler och färre mindre. Tar divansoffan upp hela rummet kan det vara dags att tänka om och kanske investera i en mindre soffa eller två fåtöljer. Samtidigt blir ett större rum mer balanserat med stora möbler.

Det kan även vara så att en möbel du valt inte riktigt passar in i rummet, utan i stället sänker trivseln. Ett tips kan då vara att flytta möbeln till ett annat rum i lägenheten, kanske passar den bättre någon annanstans?

5. Du överdekorerar

Nya trendiga it-prylar dyker upp hela tiden och ibland är det svårt att hålla vantarna borta från plånboken. Men tänk på att det kan bli för mycket! Ernst (Kirchsteiger) säger det bäst: i det enkla bor det vackra. 

Har du börjat samlat på dig alldeles för mycket dekorationer till hemmet kan det vara en idé att börja inreda säsongsvis. Plocka bort några favoriter under hösten - för att sedan ställa fram dem igen till våren. Ta även några varv runt lägenheten och se över om det är något du kan leva utan. Kanske passar de bättre i någon annans hem!

6. Du tänker inte på helheten

Inred ditt hem och inte ett rum! Att ha en genomgående röd tråd i lägenheten är ett grundläggande inredningstips. Det kan röra sig om en accentfärg, samma svarthet i de olika rummens väggfärg eller att använda samma träslag på möbler.

När det kommer till att inreda ett enskilt rum är det också viktigt att tänka på helheten. Utgå från en färgerna i en favorittavla eller kanske från tapeten och inred därefter.

7. Du möblerar längs med väggarna

Vi har alla vart där - ett rum kantat med möbler. Ta i stället fram din kreativitet, testa att möblera om flera gånger och utnyttja rummet till max. Varför inte föreställa dig ditt rum uppdelat i små sektioner: en läshörna, en matplats, en lyssna-på-musik-grupp, en dricka-kaffe-och-titta-ut-genom-fönstret-plats. Endast du själv sätter gränser!

8. Du glömmer bort belysningen

Ett rum lyser (bokstavligen) upp av belysning. Välj minst fem ljuspunkter när du inreder - ännu fler om du har ett större eller ett mörkare rum. Dels bör det finnas en lampa som sprider ett mjukare allmänljus i rummet, dels en lampa med ett mer koncentrerat arbetsljus samt en lampa med stämningsbelysning.

Skapa trivsel genom att arrangera lampor i olika höjd och över hela rummet. Placera även lampor vid platser eller ting du önskar framhäva.