Publicerat 2014-10-14 09:07.

Bostadsrättspriserna fortsätter att stiga. Samtidigt står priserna för villor helt stilla. Det visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under september steg priserna på bostadsrätter med tre procent, och villapriserna förblev oförändrade. Ser man till den senaste tremånadersperioden rapporteras dock motsatsen - då steg villapriserna med en procent och bostadsrättspriserna stod stilla.

Utbudet på bostadsrätter ligger på en rekordlåg nivå, enligt Hemnet. I dag finns det 21 procent mindre bostadsrätter till salu än under förra året. Dessutom sjunker utbudet av villor i år. Jämfört med i fjol finns det hela 27 procent mindre villor till salu. Så lågt har utbudet av bostäder inte varit sedan 2008, då Hemnet först började föra statistik.

Året har dock bjudit på prisökningar både för bostadsrätter och villor. I hela landet har priserna stigit med sex procent för bostadsrätter och med sju procent för villor.

- Årstakten för såväl villor som bostadsrätter fortsätter trenden med ihållande prisökningar. Prisuppgångarna är större i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg jämfört med Malmö-området. Men även där har priserna ökat sett över en tolvmånadersperiod, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

PRISSTATISTIK BOSTADSRÄTTER OCH VILLOR

Bostadsrätter1 månad3 månader12 månader
Riket+3%+/-0%+6%
Villor1 månad3 månader12 månader
Riket+/-0%+1%+7%