Publicerat 2015-06-12 14:17.

Priserna på bostäder är på fortsatt uppgång. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik och Statistiska Centralbyrån.

Mellan april och maj månad ökade priserna för bostadsrätter och villor med en procent vardera. Sett till den senaste tremånadersperioden noteras en ökning om 5 procent för villor samt 6 procent för bostadsrätter och jämfört med ett år tillbaka har priserna stigit med 11 respektive 12 procent för villor och bostadsrätter.

Priserna på bostadsrätter har ökat mest i centrala Göteborg, där det redovisas en ökning om 25 procent det senaste året. Samtidigt noteras en ökning på 17 respektive 11 procent för centrala Stockholm och Malmö. Stor-Stockholm står däremot för den största stigningen på villapriser med en 16-procentig ökning de senaste tolv månaderna.

- Vi ser ett rekordintresse både för att köpa och sälja bostäder och det finns inga tecken på att trenden ska avta inom överskådlig tid. Under de senaste två veckorna har det kommit ut fler bostadsrätter än någonsin till försäljning. Det är intressant att notera att det skrotade amorteringskravet inte verkar ha kylt av marknaden, berättar Staffan Tell, talesperson Hemnet, i ett pressmeddelande.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån har priserna på småhus ökat i 19 av Sveriges 21 län det senaste året. Västerbotten står för den största procentuella ökningen med +13 procent medan priserna sjunkit med 5 procent i Jämtlands län.

Under perioden mars-maj 2015 kostade det genomsnittliga småhuset 2,4 miljoner kronor.