Publicerat 2014-08-04 08:57.

Årets varmaste och fuktigaste tid är här - vilket betyder rötmånad. Här får du flera tips som hjälper dig igenom dagarna med hälsa och ekonomi i behåll.

Frukt ruttnar och mjölk surnar på nolltid. Rötmånaden är ingen rolig period för någon. Följ tipsen nedan för att minska bakteriernas snabba tillväxt.

Källa: NCI Bild: National Cancer Institute

Vänd på kylskåpet

Har du ett kylskåp av äldre version är det stor chans att cirkulationen är allt annat än utmärkt. Det är vanligt att det är kallare längst ned i kylskåpet där vi ofta förvarar grönsaker och liknande varor, samt något varmare högre upp där vi placerar mejeriprodukter. Genom att vända på ordningen i kylen får mejeriprodukterna - som är känsligare för värme - det kallare och håller sig betydligt längre.

Ställ in maten

Picknick och grillning är en populär sommaraktivitet. Under rötmånaden ska du dock se till att inte förvara maten allt för länge utanför kylens svala dörrar. Bakterier frodas snabbt i den fuktiga värmen och din hälsa riskeras om du får i dig dålig mat. Bakterierna som växer i din mat kan göra dig både magsjuk och få varan att smaka dåligt. Tag aldrig fram mer än vad som behövs då hållbarheten på varorna minskas ju längre de står framme. Om möjligt, ställ alltid in varan i kylskåpet efter du använt den. Ha aldrig mat längre än en timme i värmen.

Håll rent

Det är extra viktigt att hålla det rent och snyggt i ditt kök under rötmånaden. Se till att byta ut disktrasan samt alltid ha en ren skärbräda och diskborste. Diska i diskmaskinen för bästa resultat. Låt inte rått kött komma i kontakt med någon annan vara. Tvätta dessutom händerna ofta! Om någon i hushållet drabbas av magsjuka eller matförgiftning är det ännu viktigare med god hygien.

Snabbt in i kylan

Tag alltid med kylväskor när du åker och handlar under rötmånaden. Låt inte de inhandlade varorna vistas för länge i värmen, det ska gå snabbt från affär till kylväska till kylskåp och frys.

Källa: Vi i Villa