Publicerat 2014-08-04 12:25.

Rötmånaden är här - vilket betyder bananflugor, bananflugor, bananflugor. Här hittar du flera tips om hur du blir av med små odågorna.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Jack Dykinga

Bananflugan är helt ofarlig i sin natur, men en stor pina för de flesta. De små insekterna invaderar svenska hushåll under sensommaren och har en förkärlek till rutten frukt. Från att ena dagen inte se en enda fluga till att köket nästa dag svärmar av odågorna är inte ovanligt. Bananflugan lever inte längre än 30 dagar men förökar sig nämligen i en otrolig takt. Från ägg till fullt utvecklad fluga tar det runt tio dagar och en hona kan lägga upp mot 500 ägg under sin livstid.

Bananflugorna kommer oftast in i svenska hushåll genom frukt som inhandlats i affärer. Insekterna finns alltså redan i frukten när du handlar den, i något av sina tidiga utvecklingsstadier.

- Antingen har de tagit sig in genom fönstret eller följt med frukten hem från affären, säger Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm till Hem & Hyra.

Bananflugan tackar särskilt inte nej till äpple, jordgubbe, melon, persika, vin och banan - speciellt om frukten är något rutten, stött eller jäst.

Så blir du av med bananflugorna

Eftersom flugorna dras till rutten frukt och matavfall är det viktigt att du håller huset fritt från just detta. Förvara frukten i kylskåpet istället för på köksbordet och tag ut soporna ofta. Lämna heller inte smutsig disk och matrester framme som agerar lockbete. Pantburkar och flaskor med söta rester ska också förvaras oåtkomligt för bananflugorna.

FÄLLOR

1. Skär av toppen på en petflaska. Häll i 1 dl vatten, 1 dl vinäger, 2 msk honung och några droppar diskmedel i bottendelen och rör om. Placera sedan toppen upp och ned ovanpå. Det här lockar flugorna och får dem att drunkna.

2. Tag en burk och häll i en gul juice tillsammans med några droppar diskmedel. Gör en tratt av papper och placera ovanpå. Bananflugorna lockas av färgen och drunknar.

3. Tag ett glass och häll i en slatt rödvin samt några droppar flytande tvål. Leder till att flugorna drunknar.

4. Köp hem gula klisterremsor särskilt utformade för att fånga flugor. Häng upp på flera ställen. Flugorna lockas av färgen och fastnar.

Intressant om bananflugan

Bananflugan är väl använd inom forskning, då den delar två tredjedelar av sina gener med just människan. Djuret är dessutom enkelt att föda upp i laboratorium. Forskare över hela världen använder sig idag av bananflugan för att bättre förstå sig på människan.