Publicerat 2014-07-22 14:17.

Hur ska jag ha råd att köpa egen bostad innan jag är 50 år? Det är en fråga många ställer sig idag. Här finner du flera tips som hjälper dig på vägen mot de där 15 procenten.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Bin im Garten (CC BY-SA 3.0)

Det genomsnittliga priset i Sverige för en bostadsrätt ligger idag på 1 860 000 kronor, och för en villa 2 411 000 kronor. Behöver du låna pengar för att köpa en egen bostad krävs en kontantinsats på 15 procent av kostnaden för bostaden. En summa som kan ta ett bra tag att spara ihop till idag.

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank ger tips om hur du får råd att köpa ditt första hem:

Ha en egen plan

Gör upp en plan för ditt sparande. Det första du ska göra är att sätta ett mål: hur mycket vill du spara ihop och inom vilken tid? Nästa steg är att se över hur du ska spara ihop till insatsen.

Ha låga utgifter

Skippa bilen - Konsumentverket beräknar att en tio år gammal golf som används 1 500 mil per år kostar 3 000 kronor varje månad. Samtidigt ska du försöka bo så billigt som möjligt, ta det lugnt med fasta kostnader för abonnemang och håll hårt i pengarna när det gäller impuls- och småköp.

Börja spara

De pengar du får över genom låga utgifter ska gå direkt till sparkassan. Det är riktigt bra om du kan spara 10 procent av din lön varje månad. Får du ut 15 500 kronor efter skatt ger det ett månadssparande på 1 550 kronor. Vilket leder till att du inom fem år har 93 000 kronor på sparkontot. Låter 10 procent mycket, kan du spara mindre till en början och göra upp en plan om hur du senare kan öka beloppet. Dessutom kan lönen komma att höjas, vilket såklart kan (ska) öka ditt sparande.

Öka värdet

Så här kan ditt sparande växa under fem år efter skatt:

- På ett konto med 1 procents ränta växer sparandet till 94 600 kronor

- Med 3 procents ränta har du istället 98 000 kronor

- Månadssparar du i fonder och lyckas få 7 procents avkastning varje år har ditt sparande vuxit till 110 000 kronor.

Ta ett steg i taget

Det kanske inte är möjligt att köpa drömhuset direkt. Genom att istället välja ett hus av enklare standard får du ett eget hem snabbare. Du kan sedan successivt öka standarden eller byta upp dig till ett större hus. Det kan också vara värt att kolla utanför det tänkta området för att få ett bredare urval.