Publicerat 2014-07-22 11:31.

Vi befinner oss i juli månad och hettan från solen är betydligt varmare än tidigare. Det väntas en värmebölja de kommande dagarna och på vissa orter kan temperaturerna stiga ovanligt högt.

För oss som bor i lägenhet kan sommarens värme bli näst intill olidlig under varma dagar. Speciellt om du bor högst upp, där brukar det vara som allra varmast eftersom den varma luften snabbt stiger uppåt.

Men hur varmt får det egentligen bli i lägenheten? Det finns faktiskt regler som inte så många känner till eftersom det inte hör till vanligheterna med så starka värmeböljor i Sverige. Gränsen för hur varm din lägenhet får vara är 28 grader, detta uppger Alexandra Lind på Hyresgästföreningen till Sveriges radio. Dock räknas detta endast under kortare perioder då det råder speciella omständigheter.

Alexandra Lind rapporterar till Sveriges Radio att temperatureren i lägenheten normalt sett ska ligga på högst 24 grader, men under kortare perioder får man tåla att värmen kan stiga ytterligare.

Tack och lov så finns det dock en gräns som är satt vid 28 grader. Skulle temperaturen skena iväg och stiga till 28 grader är det viktigt att du kontkatar din hyresvärd. Sådana höga temperaturer är en hälsofara och om din hyresvärd inte åtgärdar värmen kan du vända dig till miljökontoret i din kommun.