Publicerat 2014-06-12 11:40.

Köket passerar snart badrummen gällande vattenskador. Detta visar den senaste Vattenskaderapporten med data från Sveriges försäkringsbolag. Hos oss på Hus.se finner ni tips om hur man vattensäkrar köket!

Se över branschregler

Anledningen till att allt fler kök idag drabbas av vattenskador är bland annat billiga produkter och felaktiga kopplingar. Vi installerar även allt fler vattenanslutna produkter som ismaskin, extra vattenkran, ugn med ångfunktion och diskmaskin som ökar risken för skada. För att förebygga vattenskador rekommenderas det att följa våtrumsbranschens råd. Genom att kika igenom branschreglerna för våtrum får man en överblick över vad som krävs för att undvika skador.

Tätskikt viktigast

Det mest väsentliga för ett vattensäkert kök är ett godkänt tätskikt. En plastmatta lämpad för våtutrymmen är redan vattentät medan ett trägolv eller andra fuktkänsliga material kan kräva ett underliggande tätskikt. Ett bra tätskikt förhindrar vatten att tränga ned i bjälklaget. Tätskiktet ska också ligga tätt intill de rör som kommer från golvet - detta görs genom att vika upp skiktet eller använda tätband.

Genom att montera ett fuktlarm under kyl, frys och diskmaskin varnas man om läckage. Se även till att du har vattentäta vitvaruunderlägg och en diskbänksinsats. Alla enkla medel för att förebygga kostsamma vattenskador.